Malin Vesterback: Kreativa smakäventyr piggar upp karantäntillvaron

Servera avokadohummus som aptitretare med morotsstavar eller batatfranskisar. Bild: Malin Vesterback

När jag säger "hetta upp matlagningen" tänker du säkert på något eldigt. Att något är kryddigt är ofta förenligt med just hetta – men du kan absolut laga spännande mat utan chili.

Är du som jag ingen vän av starkt kryddade rätter kan jag glädja dig med ett recept på riktigt goda, milda köttbullar med indisk touch. Servera dem gärna med mitt glutenfria naanbröd.

Jag har även gjort en dipp där jag förenat det bästa av två världar – guacamole och hummus. Oväntat gott! För att tona ner texmexkänslan smaksätter jag röran med härlig timjan och serverar den med rotfrukter i stället för majschips. Avslutningsvis föreslår jag en dessert som inte alls passar in i sammanhanget: en frisk fromage med citron och lakrits. Bara för att.

Ha så kul i köket!

Avokadohummus med timjan

Det här med avokadohummus är ingen exakt vetenskap. Helt enkelt mixar du kikärter och avokado slätt och smaksätter tills du är nöjd.

Dip för 4 personer

Servera avokadohummus som aptitretare med morotsstavar eller batatfranskisar. Bild: Malin Vesterback

2 avokado (små)

1 liten burk kikärter

1 vitlöksklyfta

1 dl turkisk yoghurt

pressad limesaft, enligt smak

¼ tsk salt

färsk eller torkad timjan, efter smak
olivolja

Mixa kikärter, vitlök och avokado slätt med exempelvis stavmixer.

Tillsätt yoghurt och lime, fortsätt mixa.

Smaka av med salt och timjan.

Ringla över lite olivolja vid servering.

Indiska köttbullar

Indiska köttbullar på finskt vis i en mild, men smakrik anrättning. Vill du hotta upp bullarna tillsätter du sambal oelek eller annan chilisås i köttfärssmeten.

Indiska köttbullar har mycket smak utan att för den skull vara för starka. Bild: Malin Vesterback

400 g blandfärs

1 lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

0,5 röd paprika, finhackad

1 msk tomatpuré

2 tsk köttfärskrydda (med salt)

1 tsk currykrydda

1 ägg

0,5 dl kikärtsmjöl

0,5 dl färsk koriander, hackad

Sås:

2 dl tomatkross

2 dl vatten

1 köttbuljongtärning

1 dl turkisk yoghurt

Hetta upp en rymlig stekpanna och tillsätt 1 msk rypsolja. Fräs lök och paprikabitar mjuka i oljan och för sedan över det i en skål att svalna. Ställ stekpannan åt sidan så länge.

Blanda lökfräset med köttfärs och krydda med tomatpuré, köttfärskrydda och curry.

Tillsätt ägg och kikärtsmjöl och blanda om väl.

Rör till sist ned färsk koriander.

Forma smeten till köttbullar och stek dem i omgångar i stekpannan, tillsätt olja under stekningen om det behövs. Förvara köttbullarna i en form på spisen medan du gör såsen.

Koka upp tomatkross, vatten och buljongtärning i stekpannan. Rör om i botten så att smakerna från stekningen frigörs.

Sänk värmen på spisen. När såsen bara lätt puttrar rör du försiktigt ner yoghurt, litet i taget. Detta för att få en så krämig sås som möjligt. Skulle det misslyckas kan du alltid reda av såsen med lite maizena.

Plocka ner köttbullarna i stekpannan och låt dem puttra med i såsen en stund innan servering. Kontrollera att de är genomstekta. Servera med ris och färsk koriander.

Glutenfria naanbröd

8 bröd

Det är inte helt lätt att baka glutenfritt naanbröd men med Malins recept är det möjligt. Bild: Malin Vesterback

2 dl mjölk

2 dl vatten, hett

0,5 tsk salt

¼ pkt färsk jäst (ca 12 g)

2 msk psylliumpulver

1 dl kikärtsmjöl

2 dl rismjöl

2 msk sesamfrön

Pensling: smält smör med krossad vitlök och torkade örter

Blanda kall mjölk med hett vatten. Tillsätt salt.

Kontrollera att blandningen är fingerljum och smula därefter ner jästen. Rör om tills jästen upplöst sig helt i vätskan.

Blanda psyllium, kikärtsmjöl, rismjöl och frön i en skål och vänd ner i degspadet.

Arbeta degen för hand med en slev tills allt är väl blandat. Så småningom börjar psylliumet svälla och degen blir fastare.

Låt smeten stå och svälla/jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 C.

Baka ut degen i rismjöl. Använd så mycket mjöl du behöver för att degen inte ska kladda på fingrarna eller fastna på bordet.

Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till tunna, ovala bröd.

Värm en stekpanna (helst i gjutjärn) och stek bröden på hög värme på båda sidor. De är klara när de fått färg.

Förvara de varma bröden invirade i en bakduk så hålls de mjuka. När de har svalnat kan du lägga dem i en plastpåse.

Servering: Värm bröden i ugn eller i mikrovågsugnen. Pensla dem med smält smör som du smaksatt med krossad vitlök och torkade örter.

Frisk fromage med citron och lakrits

4 portioner

Lakrits och citron sätter smak på den här lättlagade efterrätten. Bild: Malin Vesterback

1 burk citronkvarg

3 msk florsocker

1 tsk lakritspulver, finmalt

2 dl grädde

digestivekex eller maränger

lakritssås

Vispa samman kvarg, florsocker och lakritspulver med elvisp till en slät kräm.

Tillsätt sedan grädden och vispa tills en tjock härlig konsistens uppstår.

Fördela krossade kex i botten av fyra glas och ringla litet lakritssås ovanpå.

Toppa med fromage. Dekorera med ytterligare kex och sås.

Förvara fromagen svalt i kyl fram till servering.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning