Malin Kivelä och Ralf Andtbacka kandiderar för Runebergspriset

Ralf Andtbacka. Bild: Cata Portin

Malin Kiveläs roman "Hjärtat" och Ralf Andtbackas "Potsdamer Platz. En dikt" är de finlandssvenska kandidaterna för Runebergspriset. På finska präglas bokåret av prosaexperiment och många riktigt starka debutanter.

Åtta kandidat, varav två finlandssvenskar och två debutanter, finns med på Runebergsprisets korta lista på åtta kandidater.

Juryn bestod av författaren Sinikka Vuola (ordf.), kritikern och författaren Marissa Mehr samt litteraturvetaren och kritikern Julia Tidigs.

Iögonenfallande i den finska litteraturen i år är enligt Julia Tidigs den stora experimentlusten som finns i synnerhet i prosan:

– Vi fick läsa mycket av olika hybridformer som säkert är svåra att kategorisera på biblioteket. De leker på olika sätt med det lyriska, det visuella eller med vetenskapliga genrer, eller ligger på gränsen mellan prosa och lyrik, mellan fragmentroman och diktverk.

Juryn läste 242 böcker i alla skönlitterära (vuxen)genrer. Motiv och teman som ofta dyker upp:

– Kroppsliga, sinnliga erfarenheter – och klimatfrågan och antropocen börjar synas allt tydligare, både i finsk och finlandssvensk litteratur.

Ett annat drag som juryn fäst sig vid är den mycket höga nivån på årets debutanter.

– Förutom att det finns en del kvalificerade författarutbildningar tror jag det är viktigt att inse att inte alla debutanter är purunga. Vi såg många relativt sena debuter, av författare med erfarenhet av både liv och annat arbetsliv än författarskapet. Dessutom märkte vi att många debutanter var brett belästa. Märkväl att det är viktigt för författare att också läsa, inte bara skriva! säger Tidigs.

Runebergspriset på 10 000 euro instiftades 1986 av tidningen Uusimaa, Suomen kirjailijaliitto och Finlands kritikerförbund. Priset understöds också av Finlands svenska författareförening och Borgå stad.

Läs också: Intervjun med Ralf Andtbacka och recensionen av Potsdamer Platz samt intervjun med Malin Kivelä och recensionen av Hjärtat. Runebergspriset långa kandidatlista, publicerad den 20 november, hittar du här.

Ralf Andtbacka (f. 1963): Potsdamer Platz, " (...)ett konstnärligt forskningsarbete över plats och minne, en betraktelse över geopolitikens och kapitalismens fysiska avlagringar och en undersökning av mänsklighetens och teknologins gränssnitt".

Malin Kivelä (f. 1974): Hjärtat "Texten kommer sin läsare nära, men har också stor rymd. Här finns spädbarnsdoft och skrivande, väntan och begär, allt framskrivet på ett lika sinnligt genomträngande vis".

Laura Laakso (f. 1974): debutverk, kollageromanen Mrs. Milkyway "(...) ett textlaboratorium, en skönlitterär nöt, en ordcirkus och en intertextuell labyrint. Såsom kollage gör, leker den också med frågan om kreatör. (...) Den experimentella strukturen förenas i frågor kring sexualitet, kvinnlighet och kön, och ur de löpande språkregistrens fyrverkeri urskiljs även rösten av trauma och sönderfall." Debut.

Maija Muinonen (f. 1983): sexdeathbabies "(...) behandlar hemska och smärtsamma upplevelser, rotar i tabun och färdas genom kaoset med ett modigt språk, som testar och tänjer på uttryckets gränser. Också den sinnrika tryckfärgen i textskruden, som minner om venblodets blå toner, vittnar om övergivande och döden."

Meiju Niskala (f. 1978): Sata kirjettä kuolleelle äidille "(...) ett storverk, som trots det utmanande temat bärs upp av ett luftigt, ljust språk (...) förutom ett konkret, också ett visionärt exempel på hur enskilda upplevelser kan bearbetas och behandlas konstnärligt, och ges bort som gåva." Skölitterär debut.

Pirkko Saisio (f. 1949): Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta,kirjoittamisesta ja esiintymisestä "(...)lust, behov, kärlek, relationer människor emellan och skrivprocesser – samt att synas och accepteras."

Aki Salmela (f. 1976): Eläimen varjo, " Prosadikterna i detta slipade och balanserade verk alternerar med versmått och aforistiska insikter. Aningen gammaldags bildning och visdom förenas parant med aktualiteten hos fabeltraditionen".

Antti Salminen (f. 1983) Mir, "en fiktiv dokumentsamling, som oförskräckt placerar den vetenskapliga stilen i ett lyriskt textlandskap (...) Växelverkan mellan människan och naturen beskrivs genom en fantastisk mykologisk världsförklaring."

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning