Malariamyggan söker värme

Myggor som sprider malaria använder sig troligtvis av en slags värmesökare. Arkivbild. Bild: Sang Tan/AP-TT

Malariamyggor verkar använda sig av en slags värmesökare. Det visar en ny studie av en amerikansk forskargrupp som har publicerats i tidskriften Science, rapporterar Vetenskapsradion i Sverige.

Forskarna har upptäckt att temperaturskillnader har stor betydelse för myggans orientering på korta avstånd från människor.

I ett labb lyckades forskarna stänga av värmereceptorn hos myggorna genom att manipulera den styrande genen, vilket minskade deras värmesökande förmåga med omkring två tredjedelar.

Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet i Sverige, säger till Vetenskapsradion att han gärna hade sett en högre effekt, men är samtidigt positiv:

– Jag tror att det är en pusselbit i hur vi angriper myggan för att hindra dess kontakt med människan och malariaparasiten.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning