Malaga – vin med helig potential

Malaga är ett fascinerande vindistrikt vars söta droppar har en central roll i vår kyrkliga verklighet. Dessutom produceras här ett utmärkt dessertvin.

Den sydspanska staden Malaga med närliggande soldränkta sluttningar är älskad av både turister på kort besök och lyckliga fastbosatta nordbor, som här har funnit en skön tillvaro fjärran från is, mörker och kyla.

På Spaniens sydspets finns tre viktiga vindistrikt, sherryområdet Jerez de la Frontera, det mindre kända Montilla och så Malaga, som är föremål för denna betraktelse.

Redan under fenicisk tid för över 3 000 år sedan odlades här druvor. Vinet och exporten intresserade också grekerna och så småningom även romarna, som gjorde mycket för odlingstekniken och vinernas kvalitet.

Den ständigt värmande solen gjorde att just solmogna, söta viner var den viktigaste och mest populära produkten i en värld där druvans socker och honung var de centrala källorna till all söt njutning.

När araberna tog sig över Gibraltarsundet på 700–800-talen och etablerade sitt rike fick de smak för områdets söta delikatesser. På grund av förbudet att konsumera alkohol inom islam lanserade den moriske härskaren Idriss II år 1047 begreppet Malaga-sirap – vilket, kan tänka, var tillåtet att avnjuta. Bestämmelser är till för att kringgås.

Malagas vinvärld

Växtförhållandena för druvorna är hårda – det är under mycket varma förhållanden rankorna växer. De odlas på så låg höjd som möjligt och rötterna söker sig djupt ned i marken för att hitta fukt. Medan jordmånen i de närbelägna distrikten Jerez och Montilla är kalkbaserade är den i Malaga mera sanddominerad, vilket ger en utmärkt mineralkaraktär åt vinerna.

Vinerna är i huvudsak söta mahognyfärgade, moget sydligt rostade. Det finns dock också torra versioner som har en klar karaktär av samma typ som i Sherrydistriktet, torra eleganta med friskhet och lätt saltframtoning, en perfekt aperitif i alla sammanhang.

Man lagrar och låter vinerna mogna enligt Soleraprincipen. Tunnorna står i staplar på varandra. Man börjar med en årgång och nästa år tappar man av en tredjedel, som buteljeras som ungt vin, och tillsätter lika mycket av en ny årgång. Därpå följande år görs samma process. Resultatet blir att vinet har en jämn och pålitlig karaktär från år till år. Till vissa vintyper tillsätter man ojäst druvsaft för att öka sötman, vilket ger fina koncentrerade viner. Den högklassigaste Malagaversionen heter lagrima (tårar), och är gjord på självrunnen druvmust (icke pressad) som får jäsa. Detta ger spännande, mäktiga och aromatiska vinupplevelser.

De flesta vinerna görs på de söta druvorna Pedro Ximenez och Moscatel vilka ger mustig russinaktig karaktär.

Malaga produceras på 16 000 hektar vingårdar vilket ger 40 000 hektoliter vin per år.

Malaga i nattvarden

Det finns ett Malagavin på Alko. Av importen till Finland går 40 procent till den evangelisk lutherska kyrkan. När Jesus instiftade den heliga nattvarden vid den sista måltiden med lärjungarna, bröt han brödet och skänkte i vin. Vi deltar i denna hans måltid när vi mottar nattvarden med oblat och dricker en klunk vin som prästen bjuder på efter välsignelsen.

Sedan många år är det Malaga som får leverera vinet till detta sammanhang och får uppfylla den för alla kristna viktiga riten.

När vintillverkningen av bär i Finland tog fart för ett antal år sedan, ville entusiaster att nattvardsvinet skulle vara inhemskt. Biskopsmötet sade nej och Malagavinet fick fortsätta i denna centrala kyrkliga ceremoni.

Bild: -

Dessertvin 331677 Sol de Malaga DO Malaga. Spanien

Mahognybrunt med söt sydlig doft av torkad frukt och likaså söt smak med russin och rostade mandlar. En balanserad helhet.

Pris: 14,55 Betyg:

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03