Mål gladde Somalia i VM-premiären

Bild: TT/Thomas Johansson

Somalias landslag, med bas i Borlänge, fick en tung start när bandyns B-VM inleddes på måndagsmorgonen. Slovakien vann premiärmatchen i Trollhättan med 8–1. Men Somalias spelare gladdes åt att man gjorde mål.

Den udda bandynationen från Afrika gjorde VM-debut 2014. Historien om det ljusblå landslaget började med ett integrationsprojekt i Borlänge, som blivit hemstad för några tusen somalier. Verksamheten blev rikskänd genom filmen "Trevligt folk" av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Nu har Somalias spelare hunnit få VM-rutin. Av att delta, inte av segrar. Efter fem VM, med totalt 29 spelade matcher, väntade laget ännu på sin första vinst.

Sen inbjudan

Förutsättningarna när årets B-VM startade var inte heller optimala. Somalia såg länge ut att missa turneringen efter strul med anmälningen. Men så lämnade Mongoliet återbud i ett sent skede, och Somalia tackade ja till den lediga platsen för mindre än två veckor sedan.

– Det blev kort tid för förberedelser. Men vi håller inte på med det här för att vi är professionella, utan för att det är kul, säger bandylegendaren Pelle Fosshaug, som är förbundskapten för Somalia.

Den lovvärda inställningen sattes under prövning direkt, när Slovakien tog ledningen efter 1.20 och sedan bara drog i från.

Mål på hörna

Glädjen blev dock stor i Somalias lag när Abdirahmaan Barkhadle smällde in en reducering till 1–8 på hörna mitt i andra halvlek.

Målvakten Mowlid Ibrahim var duktig och räddade bland annat ett straffslag.

Speltiden i B-VM är 2 x 30 minuter, och spelschemat är tajt. Somalia spelar sin andra match redan på måndagskvällen, mot Japan i Vänersborg.

Tolv nationer deltar i B-VM. Premiärmatchen i "riktiga" VM är Sverige mot Ryssland på lördag i Vänersborg.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning