Maktsugen Berlusconi hoppas på europeisk nåd

Bild: Lehtikuva/Eliano Imperato

Miljardären och mediemogulen Silvio Berlusconi har återigen vittring på den politiska makten i Italien. Han tar till stora gester för att få sitt förbud att kandidera upphävt.

Berlusconis parti Forza Italia är draglok i den högerkoalition som leder i opinionsmätningarna inför nästa års italienska val. Den före detta premiärministern är dock förhindrad från att ställa upp som kandidat efter det att han fälldes för skattefusk 2013.

Det försöker 81-åringen att ändra på, genom en överklagan till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Han har anlitat advokater som har gjort ett första framträdande inför 17 domare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En av juristerna argumenterade att Berlusconi har utsatts för en "amfiteaterns politik" där "gladiatorns öde avgörs av hur många tummar som hålls upp och hur många som hålls ner". Han hävdade vidare att proceduren bakom beslutet att frånta Berlusconi rätten att kandidera var bristfällig.

Europadomstolens beslut väntas dröja flera månader. Även om den dömer till Berlusconis fördel är det oklart om han kommer att hinna ställa upp i valet, som ska hållas senast i maj.

– Oavsett om jag kan ställa upp eller inte, kommer jag att spela en roll och jag kommer att föra mitten-högern till makten, säger Berlusconi till tidningen La Repubblica.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning