Maktspel med oviss utgång

VÄNNER ELLER FIENDER. I Tobias Zilliacus thriller växlar övertaget ständigt mellan de två männen, Anders och Dennis (Sampo Sarkola och Carl Alm). Bild: Johanna Kannasmaa/Yle

Tobias Zilliacus enaktare, som sattes upp på Viirus i december, har förlorat i humor och suggestionskraft i hörspelsversionen.

Radioteatern: Det du minns sänds i Radio Vega onsdag kl. 21.05, repris söndag kl. 15.03.

Tobias Zilliacus pjäs Det du minns hade premiär tillsammans med sju andra nyskrivna texter på Viirus textfest i vintras.

Nu sätter Radioteatern upp pjäsen i regi av Camilla Thelestam. Det rör sig om en psykologisk thriller som vecklar ut sig som en pintersk katt-och-råtta-lek med ständiga maktförskjutningar mellan de två huvudpersonerna, Anders och Dennis – två män i trettioårsåldern spelade av Sampo Sarkola och Carl Alm.

Sampo Sarkolas Anders är en framgångsrik läkare, en man som utifrån sett har allt – jobb, villa, yogande fru och snart även ett barn. Carl Alms Dennis arbetar på ett företag som skor sig på det samhällssegment som likt Anders redan har allt. Han säljer trygghet till de rika – närmare bestämt intrikata larmsystem och säkerhetsanordningar.

Mellan small talk och säljtal nystas männens gemensamma historia upp. Den ena är offer, den andra förövare, men vem av dem som egentligen innehar vilken roll låter Zilliacus stå öppet. Pjäsen handlar om mobbning, skuld, försoning och minnets bedräglighet, men i bakgrunden skymtar också teman som klass och manlig socialisation.

Formen är inte nydanande, men Zilliacus hantverk är säkert. Han bygger upp en spänning genom att strö ut ledtrådar i männens laddade samtal. Men slutet är en besvikelse – det är snarare bekvämt än verkningsfullt. Trots en ambitiös start faller pjäsen ihop på målrakan.

I Viirusuppsättningen undersökte regissören Aleksis Meaney på ett kittlande sätt det homosociala umgänget. De två männens relation är motstridigt laddad av både våld och närhet. Den här dimensionen framträder tyvärr inte lika starkt i Camilla Thelestams regi.

I radioversionen går också en del av Zilliacus lågmälda humor förlorad. Medan Aleksis Meaneys hantering av texten var suggestiv framförs den i radion rakt av, utan några ansatser att utmana realismen. Följden är att Radioteaterns version känns en aning torftig och associationsfattig.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning