Mäktig upphämtning räckte inte för Finland

Ryssland såg ut att gå mot en komfortabel seger i semifinalen i U18-VM men Finlands spurt tvingade så när fram en förlängning i Texas.

Det blev ändå 6-5 till ryssarna till slut som får möta storfavoriten Kanada i finalen.

Ryssland hade 5-2 och 6-3 i tredje perioden men med fyra minuter kvar att spela plockade den finska träningsledningen ut Aku Koskivuo från målet och satte in en extra spelare på isen. Strax innan hade Joakim Kemell gjort 4-6 och samme Kemell gjorde ännu 5-6 men närmare än så kom inte Finland som möter Sverige i bronsmatchen.

– Jag är stolt över de här spelarna. Inte bara för deras insats i den här matchen utan i hela turneringen. Jag är stolt över hur de satsar allt. Tyvärr spelade vi inte tillräckligt bra i dag men orsaken var inte att vi inte skulla ha försökt, sade den finländska landslagstränaren Petri Karjalainen på presskonferensen efter matchen.

De regerande världsmästarna i U18-VM i ishockey, Sverige, tvingas åka hem utan en ny guldmedalj från mästerskapet i Frisco, Texas. Småkronorna förlorade semifinalen mot Kanada med 1–8.

Det svenska laget hade lyckats resa sig efter 1–12 mot Kanada i gruppspelet och besegrade USA i kvartsfinal (5–2). Men efter två starka perioder i semin tog det roliga slut.

De övermäktiga kanadensarna ledde då, efter 40 minuters spel, med "bara" 2–1, efter ett svenskt mål av Isak Rosén. Skulle de blågula kunna skrälla? Nej, i slutperioden var Kanada helt överlägset och smällde in sex mål.

"Vi spelade ganska bra defensivt i två perioder. De fick till en massa skott men det var aldrig riktigt farligt", säger Sveriges förbundskapten Anders Eriksén till Internationella hockeyförbundets hemsida, och fortsätter:

"Vi hade en bra chans i första perioden när det stod 0–0, när (Arvid Eljas) träffade stolpen och sedan en annan bra möjlighet i andra. Om vi hade lyckats vara ett eller två mål upp hade det kunnat sluta annorlunda. Men deras tidiga mål i tredje perioden var förödande för oss".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning