Kiinteistömaailma Esbo Grankulla, Köpcentret Grani

Tunnelvägen 4, 02700 Grankulla

09 2311 0300

kauniainen@kiinteistomaailma.fi

 

Kiinteistömaailma Esbo Ängskulla

Bågparksgatan 2 (Idrottsparken), 02200 Esbo

09 2310 1200

niittykumpu@kiinteistomaailma.fi

 

Kiinteistömaailma Esbo Alberga, Panorama Tower

Panorama Tower, Hästskon 3, gatunivå, 02600 Esbo

09 2311 0307

leppavaara.panoramatower@kiinteistomaailma.fi

 

Kiinteistömaailma Esbo Dalsvik, Köpcentret Lähdekeskus

Källstrandsvägen 22, 02720 Esbo

09 2311 0311

laaksolahti@kiinteistomaailma.fi

Ritva Östenson och Johan Bergenstråhle hade letat efter ny lägenhet en längre tid då de kontaktade Riikka Wirta på Kiinteistömaailma i Grankulla.

– Vi börjar komma upp i åren och ville ha en lägenhet där man inte behöver gå i trappor. Då Riikka kom med i bilden började det genast hända saker. Hon förstod vad vi ville ha och var väldigt aktiv. Det dröjde inte länge innan vi hittat radhuslägenheten i Smedsby där vi nu bor och trivs väldigt bra.

Nöjda med servicen gav de Riikka i uppdrag att även sälja den gamla bostaden samt hyra ut en investeringslägenhet de äger.

– Det var länge sedan vi senast bytte bostad och mycket har hunnit ändra. Vi behövde ändå inte oroa oss för någonting under hela processens gång eller göra något själva. Eftersom Johan är från Sverige var det också positivt att vi fick all den service vi behövde på svenska.

Hanko Sushi gav erfarenhet

– Man ska vara lyhörd för kundens behov. Det hör säkert till det viktigaste i den här branschen, säger Riikka Wirta.

Tillsammans med sin man Rolf Wirta är hon ny i rollen som Kiinteistömaailma-företagare men erfarenheten de har med sig i bagaget är gedigen.

Medan Riikka ägnat sig åt jobb i bank- och ekonomivärlden, bland annat i Tyskland, har Rolf gjort karriär på Nokia och inom teknologibranschen i Finland och Sverige. De har också varit drivande krafter bakom restaurangkedjan Hanko Sushi som från att ha varit två sushiälskande familjers sommarprojekt utvecklades till en storsuccé. Då kedjan för några år sedan såldes var antalet restauranger uppe i 16.

– Med Hanko Sushi fick vi prova på hur det är att bygga upp ett varumärke från grunden. Till fördelarna med att verka som franchisingföretagare inom Kiinteistömaailma-kedjan hör att vi har marknadsledarens starka stöd bland annat i form av högklassiga tekniska lösningar och juridisk expertis, säger Rolf Wirta.

Hemmaplan

Medan Rolf med sin ingenjörsbakgrund främst kommer att ägna sig åt nyproduktion och träffa investerare ligger Riikkas fokus på förmedlingssidan.

Hennes bana som mäklare startade i mars 2020 då hon började jobba på Kiinteistömaailma Grankulla för dåvarande ägaren Heidi Metsänen.

– Fastighetsbranschen har alltid intresserat och som infödd Grankullabo är det här hemmaplan för mig. Jag har följt med vad som händer på orten och känner till många av husen, säger Riikka.

Trots att steget in i branschen råkade sammanfalla med pandemiutbrottet kändes karriärbytet rätt på en gång.

– Redan efter två veckor slöt jag min första affär och kort därefter tog jag min AFM-examen. När Heidi efter en tid frågade om jag var intresserad av att ta över hela företaget, eftersom hon ville gå i pension, diskuterade vi saken med Rolf och beslöt oss för att slå till, vilket vi i dag är väldigt nöjda över. Beslutet underlättades av att jag hunnit lära känna kollegorna på kontoret och därför visste att vi får kunniga mäklare i teamet.

I övertagandet av företaget Pecasa ingick förmedlingskontoren i Grankulla, Alberga och Dalsvik och i samma veva utökades verksamhetsområdet även med kontoret i Ängskulla.

– Det ger en axel från norra Esbo till Westend och Gäddviken som återspeglar vår kundkrets rätt bra, även om vi givetvis även betjänar Helsingforskunder.

Ser till helheten

Nöjda kunder är det som verksamheten bygger på.

– Vi är inte bara ute efter att sälja folks bostäder utan vi är intresserade av helheten. Då kunder kommer in till vårt kontor eller tar kontakt brukar vi inleda med grundlig genomgång av levnadssituation, budget, hurdant boende man vill ha eller vart man som säljare planerar flytta, säger AFM-mäklaren Reija Skog.

Kunderna finns ständigt i mäklarens tankar och då lämpliga lösningar eller objekt kommer emot brukar det säga pling.

Hjälp på traven ger Kiinteistömaailmas Kotihaku-tjänst där man som köpare kan registrera sig för att få information om objekt innan marknadsföringen inleds i de stora kanalerna.

Något som växt i popularitet är köpuppdragen där man som mäklare håller utkik efter objekt som inte officiellt är till salu. För köpare är det ett bekvämt sätt att hitta drömhemmet medan det för säljare som inte vill figurera på bostadssajterna ger möjlighet att hålla låg profil.

Full koll på marknaden

Till saker paret Wirta uppskattar med sitt mäklarteam hör den breda erfarenheten. Företaget förmedlar allt från små aktielägenheter till miljonfastigheter med samma omsorg och expertis. AFM-mäklaren Sirpa Lehmus är specialiserad på värdefastigheter där man just nu upplever en intensiv period.

– Jämfört med föregående femårsperiod har intresset för värdefastigheter varit ovanligt stort. På en månad har vi nästan sålt lika många miljonfastigheter som vi annars brukar sälja på ett halvår, berättar hon.

Värdefastigheter är en egen nisch. Utmärkande för försäljningskedjan är bland annat att ägarna ofta inte säljer förrän följande hemadress är klar.

På Pecasa har man goda kontakter även till bostadsinvesterarna. På den marknaden kan man notera ett ökat intresse för större investeringsbostäder utanför centrum av Helsingfors.

– En orsak kan vara att fler familjer blivit intresserade av hyresboende, ibland som något man vill prova på efter att man sålt sitt hus. Investerarnas intresse kan också bero på att det finns ett överutbud av små hyresbostäder, säger Sirpa Lehmus.

Företaget anlitas även som mäklarpartner för nyproduktioner. Det senaste exemplet är Bab Kaarna i centrum av Grankulla som blev klart i våras.

– Som mäklarpartner känner vi till hurdan typ av bostäder kunderna på vårt område vill ha. Man kan säga att vi är örat mot marknaden, säger Riikka Wirta.

Ritva Östenson och Johan Bergenstråhle kunde inte vara nöjdare med betjäningen de fick. Bild: Privat

Pecasa-företagarna Rolf och Riikka Wirta har bakgrund som bland annat Hanko Sushis grundare. Bild: Privat