Mäkisalo-Ropponen: Hemvården är i kris

Merja Mäkisalo-Ropponen i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Riksdagsledamot Merja Mäkisalo-Ropponen (SDP) efterlyser krafttag av regeringen för att lösa krisen i hemvården.

– Det går utför för hemvården. Situationen är speciellt svår för dem som lider av demenssjukdomar, säger Merja Mäkisalo-Ropponen i ett pressmeddelande.

Enligt Mäkisalo-Ropponen försöker regeringen bagatellisera problemen.

– Omsorgsminister Annika Saarikko (C) sade på riksdagens frågestund för två veckor sedan att hemvårdens situation inte är så dålig som en del låter förstå. Saarikko uppger tekniska hjälpmedel som en lösning på problemen. Då det gäller demenssjuka så löser tekniken inte alla problem. Tekniken avlägsnar till exempel inte ensamhet, säger Mäkisalo-Ropponen.

De största utmaningarna i hemvården är knutna till bristen på personal.

– I en del kommuner är det väktare som svarar på trygghetslarmen eftersom det finns alltför få hemvårdare. Tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira, har slagit fast att väktarna inte kan ta ansvar för vårdarbetet.

Mäkisalo-Ropponen påminner att många demenssjuka bor hemma därför att det saknas vårdplatser och pengar för ändamålsenlig vård i kommunerna.

– Vi måste se över kriterierna för när en demenssjuk har rätt till serviceboende. Regeringen måste vidta åtgärder. Det handlar om välfärd och människoliv.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning