Mäki brände propparna – arg på Niskanen

Perttu Hyvärinen och Iivo Niskanen tog hand om herrarnas FM-guld. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Joni Mäki var rasande efter att ha kolliderat med Iivo Niskanen i FM-lagsprinten.

Det saknades inte dramatik då herrarnas final i den klassiska FM-lagsprinten avgjordes. I den sista växlingen var det mindre än en sekund mellan Puijon hiihtoseuras Iivo Niskanen och Pohti Ski Teams Heikki Korpela.

Puijos Perttu Hyvärinen gick ut först och Pohtis Joni Mäki bakom honom. Då svängde Niskanen för att kliva av skidspåret med den följden att Mäki skidade över hans skidor – och ramlade omkull.

– Jag har åtminstone lärt mig att inte röra mig i växlingen utan fortsätta rakt framåt. Den som kommer bakom ifrån kan passera på endera sidan, säger Mäki till Yle.

– Jag tycker det gick fel.

Mäki försökte komma ikapp, men Hyvärinen skidade i mål tre sekunder före och förde Puijon hiihtoseura till FM-guld. Det första för Hyvärinen.

– Jag tycker inte jag bytte min linje. Det är bra att träna på växlingen i FM. I VM och världscupen är det ännu mindre utrymme, säger Niskanen enligt Ilta-Sanomat.

SkiTeam 105 tog hand om bronset. Jämin Jänne var en av favoriterna men var till slut fyra.

Långsamt före

Krista Pärmäkoski spurtade förbi Hämeenlinnan Hiihtoseuras Laura Mononen på upploppet och ledde Ikaalisten Urheilijat till guld. Pärmäkoski gick ut som trea och femton sekunder bakom täten inför sista sträckan men stod för en grym upphämtning. Kainuun Hiihtoseura med Anita Korva som ankare fick nöja sig med brons.

– Jag tror ingen av oss trodde vi kan vinna i dag. Det långsamma föret räddade oss säkert till en del, säger Pärmäkoski som skidade i par med Maaret Pajunoja.

På lördag fortsätter FM med 10 och 15 km i fristil.

FM, Äänekoski

Lagsprint, klassisk stil

Herrar:

1) Puijon Hiihtoseura 21.34,24, 2) Pohti Skiteam 1 +3,20, 3) Skiteam 105 1 +4,52, 4) Jämin Jänne 1 +6,59, 5) Vuokatti Ski Team Kainuu +8,98, 6) IF Minken +33,00, 7) Vantaan Hiihtoseura 1 +45,36

Damer:

1. Ikaalisten Urheilijat 25.38,42, 2)Hämeenlinnan Hiihtoseura +1,16, 3) Kainuun Hiihtoseura +17,44, 4) Lempäälän Kisa 1 +1.04,93, 5) Vuokatti Ski Team Kainuu +1.06,52, 6) Vantaan Hiihtoseura +1.06,57, 7) IF Minken +1.07,82

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning