Mäkelä i kanonform – kan hota Koivulas rekord i sommar

Kristiina Mäkelä stod för en oerhört jämn och stark hoppserie i Orimattila på tisdagen. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Med sex hopp över 14 meter visade trestegshopparen Kristiina Mäkelä att hon är i superb sommarform.

Trestegshopparen Kristiina Mäkelä visade att hon är i kanonform för tillfället då hon dominerade tävlingen i Orimattila i suverän stil.

Mäkelä inledde tävlingen med att klämma till med ett jättehopp på 14,33 meter. Hon hade en kraftig medvind (3,1 sekundmeter) i hoppet men visade senare i tävlingen att hon också kan hoppa långt i tillåtna förhållanden.

Hon följde upp det första hoppet med 14,18 för att sedan öka på till 14,30 i det tredje. Det fjärde hoppet mätte 14,19 och det femte 14,09 för att avsluta tävlingen med 14,22.

Mäkelä stod med andra ord för sex hopp på över 14 meter i tävlingen. Det visar att hon hittat en hög grundnivå i sina hopp vilket i sin tur tyder på att hon ska ha alla chanser att hoppa ännu längre i sommar.

Inför tävlingen i Orimattila var Mäkeläs säsongbästa 14,15. Om hennes formkurva fortsätter peka uppåt i samma stil kan Heli Koivulas finländska rekord vara i fara i sommar. Koivulas rekordnotering från 2003 är 14,39. Mäkeläs personliga rekord är 14,38. Det satte hon inomhus i Madrid i fjol. Utomhusrekordet 14,31 satte hon i samband med FM-tävlingarna 2018.

Ollikainen etta i debuten

Roni Ollikainen inledde sin säsong i Orimattila men HKV:s längdhoppare fick inte maximalt ut av debuten. Ollikainen tog hem segern i tävlingen med ett hopp som mätte 7,66. Det hoppet hade en medvind på 2,6 sekundmeter medan han längsta hopp i godkända vindförhållanden bar 7,61.

Färska finländska rekordmannen Kristian Pulli ställde inte upp i tävlingen på grund av problem med höften. Pulli satte nytt finländskt rekord i Esbo i juni då han landade på 827. Hans huvudmål för säsongen är FM-tävlingarna i Åbo i augusti och internationella tävlingar under hösten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning