Makedonien på väg att bli Natoland

Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov. Bild: Lehtikuva/AFP/Robert Atanasovski

Natoländerna har undertecknat ett avtal med det blivande Nordmakedonien – som därmed nu också är ett blivande Natoland.

Anslutningsprotokollet skrevs under av Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov och samtliga 29 medlemsländer på onsdagen och det är det första steget till att göra landet till medlem i försvarsalliansen.

– Jag ser fram emot den dag när 30 flaggor fladdrar utanför Natos högkvarter, skrev generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter.

Även EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn gratulerade och skrev att undertecknandet är ett steg i riktning mot "fred och stabilitet" i västra Balkan, rapporterar AFP.

Makedonien kunde ha påbörjat medlemsprocessen för tio år sedan, men har blockerats av Grekland på grund av en långvarig namnkonflikt. Men nu har länderna grävt ner stridsyxan och beslutat att Makedonien ska döpas om till Nordmakedonien. Därmed har också Grekland gått med på att inte använda sitt veto mot ett Natomedlemskap för grannlandet.

Efter det att anslutningsprotokollet är undertecknat kommer Makedonien att gå vidare med att informera FN och andra berörda institutioner om sitt nya namn, enligt BBC.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning