Makaronilåda och favorittröja när barnen får välja

Barn har rättigheter. Barn ska få leka, äta näringsrik mat, gå i skola och ha ansvarstagande vuxna i sitt hem. I FN:s barnkonvention över 45 paragrafer med rättigheter som gäller alla barn.

Den 20 november 1989 antogs Förenta Nationernas konvention om barnets rättigheter. Konventionen innehåller rättigheter som varje barn ska ha och de gäller alla människor upp till 18 år. Barnkonventionen syftar till att ge barn, oavsett bakgrund, rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. Många länder världen över firar Barnkonventionens dag den 20 november, så också Finland.

HBL har träffat fem förskolebarn i Esbo för att prata om deras rättigheter. Redan när vi presenterar oss för varandra framgår det att en rad av dessa barns rättigheter har förverkligats. De har namn, medborgarskap och kännedom om sitt ursprung (paragraf 7). De ska strax få uttrycka sin mening (paragraf 12 & 13) och de får ta del av en avgiftsfri utbildning i en grundskola, som är anpassad till deras utvecklingsnivå (paragraf 28 & 29). Det här är självklart för barn som växer upp i Finland, men knappast i alla oroshärdar i världen.

Vilka rättigheter uppskattar Esbobarnen själva då? 6-åringars svar rör sig inom ramarna i paragraf 31 – varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

– När min lillasyster inte är vaken får jag välja vilken film jag vill titta på. Då väljer jag Ninjago, det är en legofilm, säger Aaron Koivula.

– Jag gillar Skylander. Vi får titta på tv en stund, men när min storebror ska göra läxorna brukar det bli bråk, berättar Emil Mörtenhumer.

– Jag brukar bada min docka, som heter Maria. Men helst spelar jag på mammas mobiltelefon, det finns ett spel där man ska hoppa över pinnar. Jag skulle vilja spela Pokémon Go, men mamma har inte det spelet, säger Annabel Partinen.

– Det här mjukisdjuret har inget namn, men jag kallar den Ekorren. Helst leker jag med Ekorren eller så med Barbie med min storasyster. Vi har ganska många barbiedockor och min syster har Lego Friends, såna har jag inte, men jag får leka tillsammans med henne, säger Leni Andersson.

– Jag leker mest krig med Poe. Han är en krigare som kämpar mot dummisarna i Star Wars. Jag får titta på Star Wars-filmer, jag har sett en halv film med min kompis Alex, säger Aaron Koivula.

Han får också själv välja sin kläder och då blir det antingen dagens tröja med motiv från den filmen eller en tröja med Lego Ninjago på bild.

– Jag vill helst ha kortärmade tröjor på mig, men min mamma vill att jag ska klä mig varmt och ha långärmade tröjor, berättar Martin Weckström.

Bara vuxna gillar soppa

Mammor och pappor tenderar att laga maträtter som barnen inte alltid gillar, dit hör olika slags soppor, kött eller köttfärssås och kållåda. Men middagar är ett ämnesområde där barnen ibland får göra sin röst hörd.

– Makaronilåda är min favoritmat. Mamma lagar helst kött, säger Annabel Partiainen.

– Jag väljer helst spenatplättar. Men spenatsoppa tycker jag inte om, säger Martin Weckström.

– Pizza är gott. Det ska vara ananas, skinka och ost på den, tycker Emil Mörtenhumer.

– När min pappa lagar mat så blir det sushi, det tycker vi alla om, säger Leni Andersson.

– Jag tycker mest om spagetti eller makaroner, säger Aaron Koivula.

Barnkonventionen tar ändå inte ställning till favoriträtter, även om maten nämns i paragraf 27. Det sägs att varje barn har rätt till kläder, mat och rent vatten.

Aaron, Annabel, Emil, Leni och Martin vid Mattbergets förskola i Esbo har dagen till ära tagit med sig varsin favoritleksak – i deras knän sitter tre mjukisdjur och två dockor. Barnen nämner att de gärna sover tillsammans med något mjuk och gulligt och att de gillar att spela sällskapsspel tillsammans med syskon och föräldrar.

Se en video med barnen på www.HBL.fi

Fakta

Barnkonventionen

Ett urval bland de drygt 40 punkterna:

2. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

6. Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

9. Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Ett barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.

14. Alla barn har rätt att tro på vilken gud de vill, eller ingen alls.

24. Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

30. Ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion.

35. Ingen får köpa eller sälja ett barn. Staten ska bekämpa handel med barn.

36. Varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande.

Källa: Unicef

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03