Mäkäräinens mystiska formsvacka – "får inte hända"

Kaisa Mäkäräinen kunde inte förklara sina missar i det liggande skyttet. Bild: Lehtikuva/Stefan Adelsberger

Fyra bommar – ingen kanonstart på det nya året för Kaisa Mäkäräinen.

Världscupen fortsatte i Oberhof, men Kaisa Mäkäräinen fortsatte ungefär där hon slutade senast – på 44:e plats i sprintloppet. Hon var själv närmast förvånad över vad som hände då hon bommade tre gånger i det liggande skyttet.

– Inskjutningen gick bra. Det liggande skyttet har varit ganska, om inte säkert, så åtminstone känts bra, säger Mäkäräinen i Yles tv-sändning.

Mäkäräinen pratade i korthet med landslagets skyttetränare Juha Papinsaari direkt efter att ha gått i mål. Bommarna förblir ett mysterium.

– Det borde inte ha varit vinden, utan något annat fel.

Inte vindens fel

De två föregående dagarna blåste det ordentligt under träningarna. Under torsdagens sprintlopp hade vinden avtagit. Fjorton av de tävlande klarade skyttet prickfritt.

– Fjorton nollor är ganska många. Förhållandena borde ha varit hyggliga, säger Mäkäräinen och grämde sig över sina bommar.

– Under inga omständigheter borde det få hända, men då det är svårt så är det svårt. Jag gör mitt bästa. Det är ingen som skjuter straffrundor åt sig med avsikt.

Bra skidåkning

Ytterligare en bom i det stående skyttet gjorde att Mäkäräinen blev utan poäng i världscupen. Hon hade den femte snabbaste tiden i skidspåret, 13,5 sekunder efter Tysklands Denise Herrmann.

– Det kändes helt bra att åka skidor. Skidorna fungerade bra på de flacka avsnitten, men i uppförsbackarna hade jag gärna haft mera hjälp av dem. De fungerade inte så bra då det blev torrare och kallare högre upp, säger Mäkäräinen.

– De fyra straffrundorna kändes i benen, fast Denise Herrmann som var snabbast skidade också fyra straffrundor.

Formsvacka

Mäkäräinen inledde säsongen sensationellt bra och sköt två nollor i rad i Pokljuka. Svårt att säga vad som sedan hände, men före jul sköt hon bort sig ordentligt i Nove Mesto och tog några av karriärens sämsta placeringar. 58:e plats i sprinten var hennes sämsta cupplacering på över tio år.

Den mystiska formsvackan ser ut att fortsätta då världscupen fortsätter i Oberhof. Det är jaktstart på lördag, men Mäkäräinen startar nästan två minuter bakom Italiens Lisa Vittozzi – som tog karriärens första seger i världscupen i sprintloppet.

– Det finns inte något annat val än att tävla. Skyttet är så känsligt, det kan svänga från dag till dag. Det viktigaste är att bli av med teknikfelen och jag tycker det lyckades bra i det stående skyttet, fast det blev en etta där. Det är mänskliga misstag, bommarna i det liggande skyttet måste jag fundera över.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46