Mäkäräinens konkurrent fast för dopning: "ber om ursäkt"

I OS i Sotji firade Teja Gregorin (t.h.) brons, efter Norges Tora Berger och Vitrysslands Darja Domratjeva.Bild: Lehtikuva/Maja Suslin

Sloveniens Teja Gregorin har åkt fast för dopning i Vancouver 2010.

Den slovenska OS-bronsmedaljören Teja Gregorin har åkt fast för dopning. Hon firade brons i OS i Sotji och knep silver både i VM i Pyeongchang 2009 och VM i Ruhpolding 2012.

Gregorin testade positivt för GHRP-2, en substans som stimulerar produktionen av tillväxthormon, i en återanalys av gamla urinprover från OS i Vancouver 2010.

– Jag ber uppriktigt om ursäkt av alla, säger hon under en hastigt sammankallad presskonferens, enligt RTV Slovenija.

Kaisa Mäkäräinens och Mari Laukkanens konkurrent är uppenbarligen den enda idrottsutövaren som åkt fast i den internationella olympiska kommittén IOK:s återanalyser från 2010.

Internationella olympiska kommittén IOK meddelade tidigare att man kommer att återanalysera mer än 1 000 dopningsprover tagna i OS i Vancouver 2010 – inklusive alla medaljörer och mer än 170 ryska idrottsutövare.

Tidigare i oktober meddelade IOK att bara tre av 1 195 urinprover visade sig vara positiva – och de tillhör alla samma idrottsutövare. Av allt att döma är det alltså Gregorin.

I Vancouver var Gregorin som bäst femma i masstarten. Men hon vann silver i distansloppet i VM 2009, silver i mixedstafetten i VM 2012 och brons i jaktstarten i OS 2014. Förra vintern vann hon guld i sprint i militär-VM i Sotji. Hennes bästa placering i världscupen förra vintern var fyra i jaktstarten i Oslo, som vanns av Mari Laukkanen.

Hon är tillfälligt avstängd. IBU beslutar om ett eventuellt straff i november.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00