Mäkäräinen visar var skåpet ska stå

Vallningschefen Danielo Müller lämnar landslaget efter bara en säsong. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

I vinter har Kaisa Mäkäräinen flera gånger uttryckt missnöje över sina skidor och efter världscupens avslutning i Holmenkollen slängde hon i praktiken vallningschefen Danielo Müller till vargarna.

Spekulationerna börjar varje år vid den här tidpunkten. Snöar det ännu nästa vecka? Hur många NHL-spelare kommer till VM? Fortsätter Kaisa Mäkäräinen sin karriär? (Spoiler: ja, sju, ja).

Att hamna i onåd hos Kaisa Mäkäräinen är kanske inte lika ödesdigert som att hamna i onåd i Vladimir Putins Ryssland men det innebär oftast likafullt en storlek 45:a i baken. Den senaste som fick uppleva det är skidskytteförbundets vallningschef Danielo Müller som får lämna landslaget efter bara en säsong.

Toppvärvningen blev en floppvärvning. Samarbetet fungerade inte med resten av vallningsteamet och idrottsutövarna var de som drabbades mest. Mäkäräinen har inte haft som vana att klaga över sin utrustning – det skulle förstås ha kunnat gå ut över husfriden med tanke på att hennes fästman Jarkko Siltakorpi under de tidigare säsongerna fixat hennes skidor. I vinter har hon flera gånger uttryckt missnöje över sina skidor och efter världscupens avslutning i Holmenkollen slängde hon i praktiken Müller till vargarna. Officiellt var det meningsskiljaktigheter som gjorde att Skidskytteförbundet och Müller inte utnyttjade optionen i hans kontrakt men det är helt klart att han inte kunde fortsätta.

Mäkäräinen har inte berättat om hon fortsätter sin karriär, men hon lät förstå att det förutsätter en hel del förändringar i landslagets verksamhet. Som vanligt kommer förstås landslagets ledning att följa hennes order. Varför inte? Endast tack vare Mäkäräinen har skidskytte blivit en av Finlands mest populära idrottsgrenar under 2010-talet.

Hon var ganska tydlig med att Finland inte kan ha ett landslag med tjugofem idrottsutövare då resurserna är så begränsade. Tanken var att lyfta in nya begåvningar men kanske att rätt plats för dem skulle vara i en talanggrupp? Då skulle landslagets resurser kunna vara mer fokuserade på de få toppnamnen. Tippar också att Siltakorpi kommer tillbaka till landslaget på heltid.

Fastän Mäkäräinen inte var särskilt nöjd med sin säsong håvade hon in 119 500 euro i prispengar. 2017 tjänade hon 192 484 euro. Det har förstås andra förmåner att vara professionell idrottsutövare och det finns egentligen ingen orsak för henne att avsluta sin karriär. Hon är fortfarande en av de bästa i skidspåret och bara hon kan åtgärda de tekniska problemen som gjorde att skyttet var lite darrigt den här vintern kan hon mycket väl slåss om segern i den totala världscupen nästa vinter. Eller VM-guld.

Jag tror inte Mäkäräinen vill sluta efter en säsong som den här. Förra våren berättade hon om sin jakt på det perfekta loppet och den här vintern gav inte det hon var ute efter. Jag tror hon redan har beslutat sig för att fortsätta sin karriär ytterligare en säsong. I annat skulle hon ha sagt det direkt. Finns förstås fördelar med att hålla Skidskytteförbundets ledning på halstret en stund. Det är inte första gången hon ställt vissa villkor för att fortsätta sin karriär.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning