Ursinnig kämpainsats: Kaisa Mäkäräinen vann världscupen

Två bommar i tredje skyttet blev inte ödesdigert för Kaisa Mäkäräinen. Finländskan åkte in på sjätte plats i masstarten över 12,5 kilometer och då Anastasia Kuzmina bara slutade elva vinner Mäkäräinen den totala världscupen.

För Mäkäräinen var totalsegern den tredje i karriären. Veckoslutet i Tjumen blev en fullträff och plåster på såren efter besvikelserna i OS i Pyeongchang där Mäkäräinen blev utan medalj.

– Inför det sista varvet i spåret tänkte jag att nu fasen ska jag göra mitt livs varv. Och det gjorde jag. Fast jag har väl gjort några sådana tidigare i karriären också, säger Mäkäräinen till Yle.

Mäkäräinen bommade tre skott av 20, Kuzmina lika många, men finländskan var snabbast av alla i spåret och avgjorde världscupen till sin fördel med en ursinnig urladdning.

Kuzmina missade det sista skottet på skjutvallen och då Mäkäräinen sköt rent avgjordes allt ute i spåret. Slovakiskan kunde inte alls svara på Mäkäräinens fart in mot mål.

Mäkäräinen har tidigare vunnit världscupen 2011 och 2014.

Kämpade länge

Mäkäräinen halkade i tiderna in på skidskytte halvt i misstag. Hon höll på med längdåkning tidigare men nådde aldrig några större framgångar där. Hon funderade år 2003 på att lägga av med idrotten och fokusera på studierna i fysik vid universitetet i Joensuu. Några kompisar från gymnasietiderna i Vuokatti tipsade henne om skidskytte och Kontiolahden Urheilijat och på den vägen är hon alltjämt.

– Hoppet från idrottsgymnasiet till universitetsvärlden blev för stort. Jag kände mig inte där och snabbt insåg jag att jag måste fortsätta med idrott i någon form, berättade Mäkäräinen i en intervju i Iltalehti för något år sedan.

Hon ringde upp tränaren Esa Haapala och berättade om sitt intresse för skidskytte. I en sidomening sade hon också att hon som fattig studerande inte hade råd med ett gevär. Haapala lånade sitt gevär åt Mäkäräinen och klättringen mot världseliten kunde börja.

Säsongen 2007-2008 tog hon sina första pallplatser i världscupen men det var säsongen 2010-2011 hon befäste sin ställning som en av de bästa i världen. Mäkäräinen har, om man bortser från tre besvikelsernas OS, varit den pålitligaste skidskytten i världen under 2010-talet.

Mäkäräinen hör, ovanligt nog, till de finländska skidåkare som trivs bättre med fristilstekniken. Något som ytterligare spelade in då hon bestämde sig för att överge längdåkningen.

– Skidskyttet var en ny värld som öppnade sig för mig. Den tog mig med storm.

35-åringen har ännu inte meddelat om hon tänker fortsätta karriären eller inte. Med tanke på att hon alltjämt tillhör den yttersta världseliten, tjänar väldigt bra på sin gren och dessutom enligt en färsk undersökning är den mest populära idrottaren i Finland kan det finnas skäl att köra på ytterligare några år.

Kaisa Mäkäräinen

Född: 1 januari 1983 i Ristijärvi

Längd/vikt: 171 cm/58 kg.

Skidmärke: Fischer.

Civilstånd: Förlovad.

Hobbyer: Att sticka och läsa.

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver, 4 VM-brons. Tre totalsegrar i världscupen.

Första pallplatsen: Säsongen 2007-2008.

Första segern i världscupen: Östersund 2010.

Segrar i världscupen: 23

Pallplatser i världscupen: 77.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00