Mäkäräinen sköt bort sig i medaljläge – ville inte kommentera framtiden

Kaisa Mäkäräinen lyckades inte i VM i Antholz. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Med en stark insats i det sista stående skyttet hade Kaisa Mäkäräinen haft medaljläge och kunnat avsluta VM på ett positivt sätt. Men då det gällde som mest bommade den finländska skidskytten hela tre skott och fick till slut nöja sig med en 14:e plats.

Kaisa Mäkäräinen har haft problem med skyttet i VM i Antholz. Då VM avslutades med masstart på söndag var det Mäkäräinens sista chans att nå en bra placering. Men då det gällde som mest misslyckades Mäkäräinen totalt i sitt skytte.

37-åringen Mäkäräinen var den enda finländska representanten i söndagens tävlingar och inledningen såg bra ut. Hon träffade alla tavlor i det första skyttet och också efter att ha missat ett skott i de följande två besöken på skjutvallen var Mäkäräinen i bra slagläge då skidskyttarna kom till den sista skjutningen. Då idrottarna i täten missade öppnades chansen för Mäkäräinen att blanda sig i tätstriden. Med en snabb ren skjutning hade Mäkäräinen i bästa fall kunnat kämpa om guld men med säkerhet ha varit med i medaljkampen.

Men tre bommar förstörde Mäkäräinens chanser. I mål var 37-åringen 14:e. Mäkäräinen har inte den här säsongen kommit upp till samma nivå som tidigare år vilket både inför och under VM lett till en del spekulationer om hennes framtid.

Mäkäräinen har själv inte sagt om hon kommer att fortsätta karriären efter den här säsongen eller om söndagens masstart var hennes sista mästerskapsstart.

– Det är inte dagens fråga. Mina tankar är här och nu och i de här tävlingarna. Tre veckor återstår av världscupsäsongen. Efter det blickar jag framåt, sade Mäkäräinen i Yles intervju efter tävlingen.

– Jag vill inte offentligt gå ut med några stora beslut mitt under säsongen eller mitt under tävlingarna.

Hemmahoppet Dorothea Wierer gjorde upp om segern tillsammans med Norges Marte Olsbu Røiseland i en ursinnig kamp på slutet. Røiseland såg till att det blev norsk seger i loppet.

Sveriges Hanna Öberg lyckades efter tre fjärdeplatser äntligen ta sig upp på pallen då hon slutade trea.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning