Mäkäräinen lysande – toppinsats av Finland i mixedstafetten

Kaisa Mäkäräinen stod för sin bästa insats i OS. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kaisa Mäkäräinen var snabb i spåret, sköt prickfritt och plockade åtta placeringar i mixedstafetten i Pyeongchang. Det finländska laget presterade bättre än förväntat och slutade på sjätte plats.

Till skillnad från i de individuella tävlingarna kunde Kaisa Mäkäräinen tävla utan stress och press i mixedstafetten. Då stod skidskytteprofilen för sin bästa insats i OS.

Laura Toivanen låg på 13:e plats vid den första växlingen och Mäkäräinen begav sig ut i spåret som skjuten ur en kanon. På vallen sköt Mäkäräinen snabbare än vanligt och var säkerheten själv.

– Det kändes likadant på vallen som tidigare. I det stående skyttet var vinden nära att få tag i vapnet, men jag klarade av att hålla emot. Det är lättare att skjuta med risk i stafetten, eftersom man har reservpatroner, säger Mäkäräinen till Yle.

Mäkäräinen åkte förbi åtta damer under etappen och var femma då hon skickade i väg Tero Seppälä. Seppälä och Olli Hiidensalo presterade också på topp och tappade bara en placering under de avslutande sträckorna.

Finlands prestation var imponerande. Det blåvita landslaget har aldrig varit bättre än sexa i mixedstafett i ett stort mästerskap.

Tyskland brände guldläge

Tyskland såg länge ut att gå mot en överlägsen seger. Laura Dahlmeier drog upp en stor lucka på den andra etappen – en lucka som höll i sig till mitten av den sista etappen. Arndt Pfeiffer misslyckades på vallen och bjöd in tre andra nationer till kampen om guldet.

Frankrikes Martin Fourcade lyckades bäst och säkrade det franska guldet med att vara prickfri i det sista skyttet. Norge tog silver och Italien snuvade Tyskland på bronset efter en spurtstrid.

Mari Laukkanen stod över mixedstafetten eftersom hon åker lagsprint tillsammans med Krista Pärmäkoski på onsdag.

Resultat i mixedstafetten

1. Frankrike 1.08.34,3

2. Norge + 20,9

3. Italien + 26,9

4. Tyskland + 27,2

5. Vitryssland + 55,5

6. Finland (Laura Toivanen, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo) + 1.03,09

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03