Mäkäräinen långt efter i världscupen – visste inte vad det berodde på

Kaisa Mäkäräinen hade långt till pallen i sprinten i Oslo. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Varken skyttet eller längdåkningen fungerade för Kaisa Mäkäräinen i världscupen. Finländskan var distanserad och konfunderad efter sprinten.

Kaisa Mäkäräinens form är försvunnen. I skidskytte-VM i Östersund kammade finländskan noll och torsdagens världscuptävling i Oslo bekräftade att det bästa krutet är förbrukat.

I säsongens sista sprint hängde Mäkäräinen inte med i spåret och sköt dessutom för dåligt. Det blev en 32:a plats.

– Jag trodde att resultatet skulle bli bättre. Jag kan inte peka på varför jag är så långt efter, säger hon till Yle.

Mäkäräinen missade två skott på vallen. Dessutom höll hon ingen tätfart i längdåkningen. I ren åktid förlorade hon med 47,7 sekunder till Denise Herrmann som var snabbast i spåret.

Mäkäräinen förlorade totalt med drygt en och en halv minut till segraren Anastasija Kuzmina.

– Jag åkte med det bästa jag hade, men kunde inte jämföra hur bra skidorna fungerade. Jag vet inte om skillnaden kom på grund av skidorna eller fysiken. I tid är jag väldigt långt efter inför jaktstarten.

Kuzmina vann trots att hon missade ett skott. Tvåan Franziska Preuss förlorade med 21,2 sekunder.

I kampen om segern i den totala världscupen ser Dorothea Wierer ut att ha avgjort. Wierer och Lisa Vittozzi stod på lika många poäng inför sprinten, men Vittozzi misslyckades.

Italienskan bommade hälften av skotten och tog inte en placering bland de sextio främsta. Det innebär att hon inte får köra i lördagens jaktstart.

Det får däremot Suvi Minkkinen. Hon slutade 43:e i sprinten. Laura Toivanen (62:a) och Venla Lehtonen (76:e) får inte åka i jaktstarten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning