Mäkäräinen har fortfarande glöden – "kan bli bättre"

Kaisa Mäkäräinen har återvänt från en två veckor lång solsemester. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kaisa Mäkäräinen jagar ännu den perfekta prestationen – efter fjorton säsonger i världscupen i skidskytte. – Det finns så mycket där det går att förbättra, säger hon.

Majvärmen. Kaisa Mäkäräinens solbrända leende som vittnar om en två veckor lång strandsemester. Omgivningen: en restaurang på Södra kajen.

Kontrasten kunde inte vara större till OS-arenan i Pyeongchang, där en stelfrusen Mäkäräinen inte kunde hålla tillbaka tårarna efter att vinterspelen slutat i en besvikelse. Det kan hända att hon återfann glädjen i Rysslands Tiumen, där hon säkrade sin tredje seger i den totala världscupen i mars.

Krävs glöd

Hur som helst, här står landets mest folkkära idrottsutövare och berättar om sitt beslut att fortsätta sin karriär – åtminstone ett år till. Ett beslut som trots allt inte var så svårt – det gällde bara att lägga pusslet, med ny chefstränare, nya skidvallare och en fästman som återvänder till sitt vardagsjobb som lärare.

– Det känns fortfarande som att jag aldrig fått till en perfekt prestation. Det finns så många olika delområden i skidskytte, där jag upplever att det går att utvecklas: snabbheten i skyttet och träffsäkerheten är de första sakerna som jag kommer att tänka på, säger Mäkärinen.

– Har man inte den där passionen för att träna och utveckla sig själv skulle det inte gå att finna motivationen som krävs. De idrottsliga målsättningarna ger de största känslorna och njutningarna.

"Inte för pengarna"

År 2016 uppgick Mäkäräinens, 35, beskattningsbara inkomst till 167 000 euro och senaste säsong inkasserade hon omkring 100 000 euro enbart i prispengar. Lägg till det sponsorintäker och det är ett hyfsat välbetalt jobb att vara en av världens bästa skidskyttar.

– Pengarna är inte den viktigaste drivkraften. Jag vet inte ens hur jag ska använda dem – jag köper fortfarande mat på rea. VI byggde ett hus, men också det delvis med lån.

Det var också ett alternativ att lägga av. Det var Mäkäräinen inte ännu mogen för.

– Tanken var dock inte lika skrämmande och mystisk som förut. Jag vet inte varför det alltid ska bli så dramatiskt då man talar om att lägga av. Det måste väl inte vara någonting negativt?

Nya skidvallare

Det som främst gjorde att beslutet drog ut på tiden och inte Mäkäräinens (eller Mari Laukkanens) namn finns med i landslagstruppen som offentliggjordes för några veckor var de stora förändringarna som landslaget går igenom inför nästa säsong. Jonne Kähkönen ersätter Antti Leppävuori som chefstränare.

Skidskyttelandslaget anställer också nya skidvallare, vilket har både en yrkesmässig och personlig betydelse för Mäkäräinen. Hennes fästman Jarkko Siltakorpi återvänder till sitt vanliga jobb som lärare. Mäkäräinen vet inte ännu vem som blir hennes personliga skidvallare nästa vinter, men är tillitsfull.

– Vi gick igenom listan (ansökningstiden gick ut i torsdags) med Jonne och konstaterade att vi nog får ett bra vallateam. I längdåkning har enskilda individer inte så stor betydelse, då de har åtta nio skidvallare. Vi har bara tre fyra, säger Mäkäräinen.

Positiv anda

Kähkönen var den överlägset mest trovärdiga av dem som sökte om tjänsten som chefstränare. Han har varit förbundskapten i Finland förut, 2006-2010. Sedan dess har han fungerat som chefstränare för USA:s landslag – förra året blev Susan Dunklee den första kvinnliga, amerikanska VM-medaljören i skidskytte.

– Jonne har samlat internationell erfarenhet, turnerat världscupen, skapat kontakter, sett vad det på riktigt handlar om och jobbat med idrottare. Susan har gjort bra ifrån sig under de senaste åren, säger Mäkäräinen som ser ut att ha fullt förtroende för den nya chefstränaren.

Kähkönen har också sagt att han vill föra med sig lite av den typiskt amerikanska positiva andan. Det skulle säkert inte skada i FInland.

– Jänkarna räknar träffar i stället för bommar, precis som kanadensarna, säger Mäkäräinen.

Inleder träningen i Joensuu

Träningen rullar så småningom i gång, efter den välförtjänta semestern. Under den närmaste veckan träffar Mäkäräinen sin tränare Jarmo Punkkinen för att analysera den senaste säsongen och planera följande vinter.

– Det är lite tudelade känslor efter ett uppehåll i träningen. Kondisen är så dålig att det känns hemskt, men samtidigt njuter man lite av att få ont i musklerna och känna hur konditionen blir bättre.

Den första månaden tillbringar Mäkäräinen förmodligen hemma i Joensuu, där fokus ligger på styrka och skytte. Hon ansluter sig till landslaget först i höst, i samband med träningslägret i Anterselva i september.

Hög ambitionsnivå

Som vanligt tillbringar hon sommaren på läger i Centraleuropa – men det är fortfarande oklart var exakt. Förra sommaren tränade hon med Schweiz landslag, men då hennes vän Selina Gasparin blivit gravid och schweizarna också bytt chefstränare är fortsättningen öppen.

Efter fjorton säsonger i världscupen blir det knappast några större omvälvningar i träningsupplägget. Det lönar sig inte att riva sönder någonting som fungerar.

– Jag tvingas göra en hel del jobb för att hållas på den här nivån. Det finns inga garantier för att jag kan fortsätta på samma nivå, men jag har försökt skapa de förutsättningar som krävs.

– Det går alltid att fortsätta, men det är en annan sak om det är möjligt att fortsätta i världseliten. Det kräver att bakgrundsfaktorerna är i skick.

Nya kontaktlinser?

En konkret förbättring kan vara på gång. Mäkäräinen har konsulterat en optiker för att se om det går att åtgärda hennes astigmatism med kontaktlinser. Hon har en gång förut låtit operera sina ögon.

– Astigmatismen har försvårat skyttet lite grann. Det känns som att det tar en stund att fokusera. Det handlar förstås om tiondels sekunder, men ibland kan de avgöra en tävling, säger Mäkäräinen.

VM avgörs i vinter i svenska Östersund. Den totala världscupen är förstås också en viktig målsättning, men Mäkäräinen har inte spikat några andra klara mål för vintern.

– Förhoppningsvis är jag fortfarande en toppidrottare och inte någonting annat.

Ålder: 35

Hemort: Joensuu

Familj: fästman Jarkko Siltakorpi

Största meriter: etta i den totala världscupen 2011, 2014 och 2018. VM-guld 2011 (jaktstart), VM-silver 2011 (sprint), VM-brons 2012 (masstart), 2015 (15 km distans), 2016 (masstart), 2017 (masstart).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning