Mäkäräinen hade medaljläge i masstarten – då bommade hon bort sig igen

Kaisa Mäkäräinen åker hem tomhänt från VM i Östersund. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

En genomklappning i det sista skyttet sänkte Kaisa Mäkäräinen. Masstarten blev en stor missräkning och var talande för veteranens VM.

Var det Kaisa Mäkäräinens farväl till den stora mästerskapsscenen? I så fall fick finländskan, som har flaggat för att den pågående säsongen kan vara hennes sista i elitkarriären, inte den slutpunkt som hon ville ha.

Mäkäräinens besvärliga dagar i Östersund avslutades med en tam insats till i söndagens masstart.

Mäkäräinen hade till och med guldläge inför sitt sista skytte, men fyra bommar på vallen i det avgörande läget sänkte henne fullständigt. Hon rasade genom fältet och åkte i mål som 23:e.

När Yle intervjuade henne efteråt var besvikelsen stor och känslorna låg på ytan.

– Ingen annan kan förstå det här än jag själv, säger hon.

Inte perfekta skidor

Den sista skjutinsatsen i VM ramade in finländskans hela mästerskap. Hon har skjutit bort alla medaljchanser och dessutom har åkfarten inte varit lika glimrande som hon är van vid.

– Det här beskriver min säsong ganska bra. Det har varit en berg- och dalbana. Vid det första stående skyttet kändes det bra. Egentligen kom jag till det sista skyttet med ett bättre självförtroende än till det tredje, säger hon.

Totalt blev det sex missar för Mäkäräinen i masstarten. Fem av dem kom i stående.

– Det har varit svajigt i stående och nu gick det åt fel håll. Det andra stående skyttet var otroligt knepigt.

Masstarten avgjordes i ett rätt blåsigt väder. Dessutom snöade det en del. Enligt Mäkäräinen hade andra betydligt bättre glid också.

– Inte en meter kom gratis. På tredje varvet var jag tvungen att pressa mig för att följa Denise Herrmann. Åkningen kändes okej, men jag fick kämpa mycket.

Wierers första guld

Bommarna i masstarten skrev det sista kapitlet i Mäkäräinens VM-bok. Hon kom till Sverige med stora förväntningar på sina axlar, men kunde inte matcha dem.

Efter sju pallplatser under vinterns världscup var Mäkäräinen en klar medaljfavorit, men hon var aldrig riktigt nära att ta sin sjunde VM-medalj i karriären.

Tolfteplatsen i sprinten blev hennes bästa individuella placering i årets VM. Hennes avstånd till segraren Dorothea Wierer blev drygt två och en halv minut i masstarten.

Wierer tog sitt första VM-guld trots två bommar i sista skyttet. Italienskan vann med fem sekunders marginal till ryskan Jekaterina Jurlova-Percht. Tyskan Denise Herrmann tog bronset.

– Jag kan fortfarande inte förstå det här. Jag var lite nervös inför sista skyttet, säger Wierer till SVT.

Skidskyttarnas världscupsäsong avslutas den kommande veckan i Oslo. Mäkäräinen är femma i sammandraget inför de tre sista tävlingarna.

Texten är uppdaterad den 17.3 klockan 18.15 med citat av Kaisa Mäkäräinen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning