Makalös vändning av Juniorlejonen – slog ut guldfavoriten i rysare

Finland är klart för semifinal i junior-VM. Bild: Lehtikuva/Leijonat.fi Pasi Mennander

Finland reste sig på nio, tystade hela Vancouver och knäckte guldfavoriten Kanada i JVM-kvartsfinalen. Juniorlejonen välte hemmanationen efter en dramatisk förlängning.

Statistiken, historien, spelarmaterialet … Det allra mesta talade för Kanada inför kvartsfinalen mot Finland i junior-VM i ishockey.

Precis före nedsläpp i Vancouver fick Juniorlejonen ändå bevis på att allt är möjligt när Schweiz stod för en jätteskräll och slog ut Sverige. Några timmar senare fullbordade Finland nästa överraskning i turneringen.

Finland välte den största guldfavoriten efter ett riktigt drama. Toni Utunen blev blåvit hjälte i förlängningen när han satte 2–1-målet och såg till att Kanada missar medalj i ett JVM på hemmaplan för första gången någonsin.

– Vi förtjänade segermålet. Vi spelade riktigt bra och segern är rättvis, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas till Yle.

Nu är vägen mot JVM-finalen vidöppen för Finland. I semifinalen väntar nämligen Schweiz.

– Det här är en stor seger. Vi får fortsätta jaga det vi har kommit hit för. Nu ska vi fokusera på nästa match, säger Ahokas.

Svårt att göra mål

Juniorlejonen höjde sin nivå i turneringen i rätt läge. I gruppspelet fick Finland det inte att stämma mot Sverige och USA, men i ödesmatchen mot Kanada såg det helt plötsligt betydligt bättre ut.

På förhand skyfflade Ahokas över all press på Kanada – och med allt att vinna såg de finländska spelarna alertare och beslutsammare ut.

På den viktigaste punkten var det ändå samma visa som tidigare. Finland klarade inte av att sätta dit pucken.

Avsluten gick förbi, över eller i famnen på välspelande Michael DiPietro i den kanadensiska buren. Finland hade mängder av målchanser, men behövde en stor dos flyt för att överlista DiPietro.

Egendomlig kvittering

Ian Mitchells 1–0-mål i början av andra perioden såg ut att räcka för Kanada, men med 47 sekunder kvar av tredje perioden kom utdelningen för Finland.

Juniorlejonen spelade utan målvakt och satte kvitteringen på ett egendomligt sätt. Eeli Tolvanen kastade in pucken mot mål från en position bakom förlängd mållinje och efter en studs på Aleksi Heponiemis skridsko var det kvitterat.

I förlängningen fick Kanada ett drömläge att avgöra. Lagkaptenen Maxime Comtois fick skjuta en straff, men Ukko-Pekka Luukkonen höll tätt.

Någon minut senare avgjorde i stället Finland. Toni Utunen fick skottläget i en kontring och överlistade DiPietro. Glädjescenerna i det finländska båset var påtagliga.

– Det kan nog inte kännas mycket bättre än så här, säger Ahokas.

Semifinalen mellan Finland och Schweiz spelas natten mellan fredag och lördag finländsk tid.

Kanada–Finland 1–2 e. förl. (0–0, 1–0, 0–1, 0–1)

21.30 1–0 Ian Mitchell (Barrett Hayton, Morgan Frost)

59.13 1–1 Aleksi Heponiemi (Eeli Tolvanen, Urho Vaakanainen)

65.17 1–2 Toni Utunen (Aarne Talvitie, Aleksi Heponiemi)

Målvakter:

Michael DiPietro, Kanada: 32/34 räddningar.

Ukko-Pekka Luukkonen, Finland: 24/25 räddningar.

Utvisningar:

Kanada: 2x2 minuter.

Finland: 3x2 minuter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning