Makabra filmer spelas upp i byretten – igen

Bild: Lehtikuva/Martin Sylvest

Sökhistorik på mordmisstänkte Peter Madsens mobiltelefon ger polisen spår till en lång rad makabra filmer.Djupa andetag hörs i rättssal 60 när filmerna visas – många åhörare undviker att titta när människor utsättas för grovt, dödligt våld i animerade filmer.

Åhörarna hör ett hemskt ljud, rättens ledamöter ser filmen. När animationsfilmer visas kan alla titta. Filmerna är så obehagliga att det är svårt att återge innehållet. Här utsätts både kvinnor, och en man, för mycket grovt, dödligt våld.

Hemska filmer visades den första rättegångsdagen, nu visas ännu fler minst lika brutala filmer. Några beskrivs av åklagaren som filmer på verkligt våld mot kvinnor, andra är animerade filmer med liknande innehåll. Ubåtsbyggaren misstänks inte ligga bakom filmerna, men specialåklagare Jakob Buch-Jepsen kopplar klippen som visas till Peter Madsen genom sökhistorik i en återskapad mobiltelefonkopia och en beslagtagen hårddisk.

Tidigare har rätten sett en film som visar hur en kvinna dödas på ett mycket brutalt sätt, en film som Madsen enligt åklagaren såg natten innan han seglade ut med Kim Wall den 10 augusti. Madsen verkar inte titta på skärmen framför honom när filmerna visas.

Åklagarens syfte

Åhörare har svårt att titta mot skärmarna på grund av brutaliteten, och i salen sitter även Kim Walls anhöriga. Med sökhistorik och fynd i en hårddisk vill specialåklagaren försöka teckna en bild av Madsens sexuella preferenser, och att det finns ett sexuellt motiv i målet som kopplas till detta.

Dagens tredje makabra animationsfilm visas och domaren ber därefter hastigt om en paus i förhandlingen.

Åklagaren vill passa på att ställa frågor till Madsen om filmerna, som visas tidigare än planerat eftersom ett vittnesmål ställts in. Men nej, det stoppar advokat Betina Hald Engmark och hänvisar till det förhör med Madsen som ska fortsätta först senare.

Två kvinnor vittnar om hur Peter Madsen bara några veckor innan Kim Wall gick ombord på ubåten erbjudit dem båda att följa med på en tur. Ubåtsturer som blev aldrig av.

Ena kvinnan volontärarbetade för Madsen, hon hade gett uttryck för att vilja följa med en dag. Hon minns det som den 26 juli, dagen då hon blev erbjuden en tur.

En annan kvinna berättar om en promenerad på Refshaleøen i maj 2017 tillsammans med en väninna. De började prata med Madsen vid ubåten, han berättade att ubåtsturer ordnas ibland. Madsen fick vittnets telefonnummer. Hon minns det som den 26 juli när Madsen ringde till henne. Hon svarade aldrig, för hon tyckte att det var lite underligt.

"Lite märkligt"

Madsen skickade sedan ett sms den 8 augusti. Han erbjöd henne en ubåtstur.

– Jag tyckte att det var lite märkligt att han skrev "du". Det var ju jag och min väninna talade med honom, säger vittnet.

Hon tackade för erbjudandet, och svarade att "vi" inte kunde.

Onsdagen den 26 juli är också ett datum som återkommer under förhandlingen, när åklagaren specificerar datum för sökhistorik på de våldsamma filmerna i Madsens mobiltelefon.

Även en lite äldre man, som arbetat på ubåten under många år, hörs i sal 60. Han minns ett samtal med Madsen. Ubåtsbyggaren ska ha sagt att han drömde om att begå "det ultimata brottet" – med polis på land, till sjöss och i luften involverat.

Fakta

Rättegången mot Peter Madsen

Svenska Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03