Retorik och löften i majtalen: "Månglarnas politikmarknad rullar, de ansvarsfulla stämplas som förgångna"

Första maj-marschen startade från Hagnäs klockan elva. Bild: Cata Portin

Är politiken trasig eller inte, och bryr sig regeringen om löntagarna – det var centrala ämnen för de traditionella första majtalen. Men också vårdreformen var ämne för några tal.

I Helsingfors gick den traditionella första majmarschen från Hagnäs till Järnvägstorget på förmiddagen, och på Järnvägstorget hölls också vänsterns och FFC:s första majtal.

Men ett par alternativa platser har också blivit skådeplatser för tal – vid Snellmansstatyn i Kronohagen höll Sannfinländarna till, medan Centern placerat sig intill Kyösti Kallios staty vid Mannerheimvägen.

Och så skallade ju talen runtom i landet.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta sade på Järnvägstorget att regeringen Sipiläs åtgärder försvagar de ungas tro på sina möjligheter att påverka, efter att regeringen föreslår att luckra upp reglerna för snutt jobb för unga under 30.

Jarkko Eloranta, FFC:s orförande. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Förtroendet för politiken, politikerna och hur de gemensamma sakerna sköts och för dem som sköter dem, är svagt. För samhällspolitikens marknadsmånglare finns det en efterfrågan, medan de som sköter saker ansvarsfullt genom att avtala och medla upplevs som representera en svunnen tid, säger Eloranta.

Han sade att det som snarast behövs i stället är lättare tillgång till fortbildning och omskolning, då samhället och arbetslivet förändras i snabb takt.

– I framtiden måste omställningsskyddet gälla också anställda i mindre företag, och efter en betydligt kortare anställningstid. Utbildningstiden måste vara betydligt längre än nu och borde i huvudsak arrangeras under uppsägningstiden, föreslår Jarkko Eloranta.

Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson efterlyser en väckning då det gäller jämställdhet på arbetsmarknaden.

– Sipilä, Orpo och Terho vet nog att det fortfarande råder en starkt könssegregerad arbetsmarknad i Finland. De vet att kvinnans euro är knapp. Ändå bryr sig deras regering inte om jämställdhet, för deras arbetsmarknadspolitik är kvinnofientlig, säger Andersson.

Hon påpekade också att på dagens arbetsmarknad är första maj också en dag för inhoppare och frilansar, bland annat, inte bara för löntagare.

Vädret störde inte – rikligt med deltagare marscherade ner till Järnvägstorget. Bild: Cata Portin

Centern satsade i sina förstamajtal på ett nytt begrepp – "motinterpellation". Då fyra oppositionspartier i fredags lämnande in en interpellation och arbetslivsfrågor gick Antti Kaikkonen (C) ut med motfrågan hur det största oppositionspartiet SDP skulle lyfta sysselsättningen.

– Vad är SDP:s alternativ?

Rinne lovar mer åt pensionärer

SDP:s ordförande Antti Rinne riktade i sin tur udden mot regeringen och sade att nedskärningar drabbat studerande, arbetslösa, barnfamiljer och pensionärer. Han kritiserade också planen att underlätta uppsägningar av persnliga skäl i företag med mindre än 20 anställda.

– Det är sanslöst att nästan 90 procent av de finländska arbetstagarna skulle leva med en oändlig prövotid.

Med ett år kvar till val räknade Rinne upp SDP:s löften. Att förlänga läroplikten, erbjuda mer gratis småbarnspedagogik, skrota aktiveringsmodellen och göra det billigare att köpa läkemedel.

– Jag lovar 100 euro mer netto per månad med ett flerårigt program för dem som har en pension på mindre än 1 400 euro. Jag lovar att minska utgifterna bland annat genom rabatt på läkemedelspriser och serviceavgifter, och så lovar jag att korrigera skillnaderna i beskattningen av pensionärer och löntagare som har lika stora inkomster.

Rinne lovade dessutom att allt ska ske inom ramen för de offentliga finanserna.

Politikens vara eller inte vara

Harry Harkimos avhopp till sin enmansgrupp Liike Nyt, en rörelse som fötts för att grundarna anser att politiken är trasig, gav indirekt inspiration till första majtalare.

Ilkka Kantola (SDP), som höll tal i Kuopio, frågade sig till exempel om inte det är valdeltagandet som är den springande punkten man måste värna om. Han jämförde Finland med Sverige.

– I Sverige är valdeltagandet högre. En orsak kan vara att partifältet i Sverige är starkt uppdelat i block. I valen väljer man om det ska vara en socialdemokratisk eller borgerlig agenda. Vårt partifält är mer splittrat och inte så tudelat. Efter valen fortsätter ofta ett av de centrala partierna i regeringen, det blir en kontinuitet mellan regeringarna, men förändringen blir mindre än vad väljarna hoppats, säger Kantola och gissar att det leder till frustration.

– Jag tycker Harkimos och Jungners rörelse är en uppiggande diskussionsöppning, men jag tror inte att det är ett bättre sätt att påverka demokratiskt än via partierna.

Också Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, som höll tal vid Snellmansstatyn, inledde med funderingar kring skiljelinjer i dagens politik.

– I dagens läge är det mer invecklat, av många skäl. De traditionella arbetarjobben har blivit färre då globaliseringen flyttat bort produktion från industriländerna, säger Halla-aho.

– Skillnader mellan partierna handlar inte så mycket om deras mål, utan om huruvida de uttalade målen och handlingarna står i samklang eller konflikt.

Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas ordförande. Bild: Jussi Nukari

Halla-aho säger att invandringen är ett sådant område, och riktar kritik mot att Samlingspartiet och också statsministern öppnat upp för att avlägsna behovsprövningen för arbetskraftsinvandring.

Reformminister Anu Vehviläinen talade om landskaps- och vårdreformen då hon talade i Lieksa och Nurmes. Vehviläinen sade att de "hundratals män och kvinnor som nu bereder allt ute i landskapen är de verkliga sakkunniga".

– Deras budskap till oss beslutsfattare har varit och är: Lämna inte detta på hälft, utan genomför reformen, sade Vehviläinen.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kritiserade på Valborgsmässoafton i Jakobstad både reformens tidtabell och det tidigare beslutet att centralisera dagkirurgiska operationer, så att de inte kan genomföras i Jakobstad.

– Det enda kloka vore att skjuta upp landskapsvalet till 2019 i samband med riksdagsvalet, sade Henriksson som vädjade för tillräckligt med tid för riksdagen att behandla det enorma lagpaketet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning