Majsfritters med fetaost

Fetaost och salladslök ger sälta och mild löksmak. För variation – smaksätt smeten med finhackad chili och hackad färsk koriander. Bild: Björn Tesch/TT

Servera dina fritters tillsammans med en pigg tsatsiki och du har den perfekta sommarmaten.

För 4 personer, 30 minuter

500 g majskorn, frysta, tinade

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 knapp tsk salt

4 salladslökar, skivade

150 g fetaost, smulad

svartpeppar

smör och olja till stekning

Till salladen:

2 avokador

1/2 gurka

12 körsbärstomater

2 salladslökar

1 msk färskpressad citronsaft

2 msk olivolja

10 blad färsk basilika

Tsatsiki:

1/2 gurka

2 dl tjock yoghurt

1–2 klyftor vitlök

Gör så här

1. Sätt ugnen på 100 grader. Stavmixa cirka 2/3 av majsen med ägg och mjölk i en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda ner i majsmixen. Ta några tag med pepparkvarnen och vänd ner resterande majskorn, salladslök och fetaost i smeten. Den kommer att vara ganska tjock.

2. Hetta upp en stekpanna med stekfett och klicka i cirka två matskedar åt gången av smeten och platta ut något. Stek cirka 2 minuter per sida på medelvärme och låt plättarna få fin färg. Varmhåll i ugnen medan resterande plättar steks, det ska bli cirka 12 stycken.

3. Kärna ur, skala och skär avokadon i bitar, skala, dela, kärna ur och skiva gurkan. Dela tomaterna, ansa och skiva salladslöken. Blanda allt i en skål med en dressing på citronsaft, olivolja, salt och peppar. Strimla basilikan och strö över.

4. Riv gurkan till tsatsikin, salta och låt rinna av i durkslag. Pressa vätskan ur gurkan, blanda med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning