Majsfritters med fetaost

Fetaost och salladslök ger sälta och mild löksmak. För variation – smaksätt smeten med finhackad chili och hackad färsk koriander. Bild: Björn Tesch/TT

Servera dina fritters tillsammans med en pigg tsatsiki och du har den perfekta sommarmaten.

För 4 personer, 30 minuter

500 g majskorn, frysta, tinade

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 knapp tsk salt

4 salladslökar, skivade

150 g fetaost, smulad

svartpeppar

smör och olja till stekning

Till salladen:

2 avokador

1/2 gurka

12 körsbärstomater

2 salladslökar

1 msk färskpressad citronsaft

2 msk olivolja

10 blad färsk basilika

Tsatsiki:

1/2 gurka

2 dl tjock yoghurt

1–2 klyftor vitlök

Gör så här

1. Sätt ugnen på 100 grader. Stavmixa cirka 2/3 av majsen med ägg och mjölk i en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda ner i majsmixen. Ta några tag med pepparkvarnen och vänd ner resterande majskorn, salladslök och fetaost i smeten. Den kommer att vara ganska tjock.

2. Hetta upp en stekpanna med stekfett och klicka i cirka två matskedar åt gången av smeten och platta ut något. Stek cirka 2 minuter per sida på medelvärme och låt plättarna få fin färg. Varmhåll i ugnen medan resterande plättar steks, det ska bli cirka 12 stycken.

3. Kärna ur, skala och skär avokadon i bitar, skala, dela, kärna ur och skiva gurkan. Dela tomaterna, ansa och skiva salladslöken. Blanda allt i en skål med en dressing på citronsaft, olivolja, salt och peppar. Strimla basilikan och strö över.

4. Riv gurkan till tsatsikin, salta och låt rinna av i durkslag. Pressa vätskan ur gurkan, blanda med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.