Majoriteten av svenskar är för medicinska djurförsök

Husmöss och brunråttor är de vanligaste djuren som används för medicinska djurförsök i Sverige, enligt Jordbruksverket. Arkivbild Bild: TT-AP/ROBERT F. BUKATY

Vad känner svenskar när de tänker på djurförsök? Enligt en ny undersökning från Vetenskapsrådet är det sannolikt någonting negativt. Däremot accepterar en majoritet av svenskarna ändå att djur används för att öka kunskapen om sjukdomar och hur de botas.

Av drygt 1 000 tillfrågade svenskar uppgav lite fler än hälften, 52 procent, att de kopplar ordet djurförsök till negativa känslor. Enligt rapporten svarade 55 procent av de tillfrågade att medicinska djurförsök är acceptabla, och 83 procent att de är acceptabla i vissa fall, till exempel om djuren behandlas bra och inte utsätts för onödigt lidande.

Svaren varierade också beroende på djurart. Bara 27 procent accepterar djurförsök på tamdjur som hund och katt, medan 76 procent accepterar försök på bananflugor.

2013 förbjöds djurförsök inom kosmetikaindustrin i hela EU – ett förbud som har funnits i Sverige sedan 2004. Men djur används fortfarande inom medicinsk forskning i Sverige. De vanligaste djuren för sådana försök är möss, råttor och kaniner, men också fiskar och bananflugor, enligt Jordbruksverkets rapport från 2016.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46