Majoriteten av barnen motionerar i en idrottsförening

Bild: Mostphotos

Allt fler barn deltar i verksamhet som idrottsföreningar erbjuder, visar en ny undersökning. Andelen har ökat under de senaste åren.

I undersökningen Barn och ungdomars motionsbeteende i Finland framkommer att nästan två av tre 9–15-åringar deltar i verksamhet som erbjuds av idrottsföreningar.

Det vanligaste är att idrottshobbyn inleds i en ung ålder, att man fokuserar på en idrottsgren och att man tävlar i grenen.

Enligt rekommendationerna ska barn och ungdomar röra på sig minst en timme om dagen. I undersökningen nådde endast en tredjedel av barnen till denna nivå, men andelen har ökat en del under de senaste åren.

– Att barn och unga inte rör på sig tillräckligt har diskuterats mycket i medier och i den allmänna debatten. Det har kanske fått vissa föräldrar att inse att en lösning på problemet är att få sina barn att gå med i olika idrottsföreningar, säger forskare Sami Kokko vid Jyväskylä universitet.

I rapporten konstateras att barn och ungdomar i alla åldrar behöver stöd av föräldrarna för att lyckas uppehålla sin idrottshobby.

– Speciellt viktig blir föräldrarnas roll som betalare, säger Kokko.

Nästan 370 skolor och cirka 7 600 barn och ungdomar deltog i undersökningen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46