Majoritet i svenska riksdagen vill utreda dödshjälp

Fem svenska partier vill nu utreda aktiv dödshjälp. Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson, säger att partiet anser att frågan bör bemötas med fakta, inte tyck. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet är det senaste svenska partiet att haka på – vill utreda frågan om aktiv dödshjälp.

Trots att Vänsterpartiets partistyrelse fortsatt anser att dödshjälp bör vara förbjudet ställer sig nu ändå ledningen positiv till att frågan utreds, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Eftersom frågan dyker upp hela tiden, regelbundet, med starka belägg för hur bra dödshjälp är, så tycker jag att det vore bra att kunna bemöta det med lite mer fakta, inte bara tyck, så att säga, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson, till Ekot.

Sedan tidigare har både Liberalerna och Miljöpartiet beslutat att utreda frågan, och i november sade Sverigedemokraterna ja till en utredning strax efter det att en arbetsgrupp inom Moderaterna hade förordat samma sak.

Den svenska läkarkåren är splittrad, enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet publicerade i våras. Medlemmarna fick svara på frågan "Tycker du att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag?" 41 procent svarade ja. 34 procent var negativa och 25 procent svarade vet ej.

Ute i världen har en handfull länder i Europa infört aktiv dödshjälp. Nederländerna var först 2006, därefter följde Belgien och Luxemburg. Även Spanien tillåter dödshjälp och fler länder är på väg att följa efter eller har regler i en gråzon. Och i åtminstone två amerikanska delstater, Washington och Oregon, får läkare lov att skriva ut dödliga doser läkemedel som patienten får ta själv.

Schweiz är ett välkänt exempel där dödshjälpkliniken Dignitas hjälpt många att avsluta sitt liv på individernas egna villkor.

I Finland är eutanasi inte tillåtet. En expertgrupp, tillsatt år 2018 av Social- och hälsovårdsministeriet efter ett medborgarinitiativ om att tillåta eutanasi, kom inte till någon enhällig åsikt huruvida eutanasi bör legaliseras.

Arbetsgruppen beredde ändå två lagutkast om läkarassisterat självmord och eutanasi för eventuell prövning.

Läs också: Aktivister blåser liv i eutanasidebatten: Rätten till liv innebär rätten till död

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning