Majblomman är här - Greta Klärich introducerade Finlands äldsta välgörenhetsmärke

Samma majblomma säljs i Finland och Sverige eftersom Finland köper blomman av Majblommans Riksförbund. Foto: Folkhälsan Bild: Folkhälsan

Årets majblomma är grönvit och påminner om en vitsippa. Majblomsförsäljningen börjar på fredag och fortsätter fram till mitten av maj.

Den traditionella majblomsnålen kostar två euro och majblomspinset fyra euro, skriver Folkhälsan i ett pressmeddelande.

Barnen som säljer blommorna får 0,80 euro för ett pins och 0,40 euro för en nål. Försäljningen är en lokal insamling som i huvudsak sköts av Folkhälsans lokalföreningar. De insamlade pengarna går oftast till att stödja sommarsimskolorna som i år fyller 90 år.

I fjol sålde omkring 3 000 barn majblommor i Finland. Samma majblomma säljs i Finland och Sverige eftersom Finland köper blomman av Majblommans Riksförbund.

Äldsta välgörenhetsmärket

Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke och introducerades av eldsjälen Greta Klärich. Hon var också initiativtagare till Mjölkdroppen i Finland, en föregångare till dagens rådgivningar. Det första majblomsmärket såldes i Finland år 1908, för att finansiera Mjölkdroppens verksamhet.

Efter att Mjölkdroppens verksamhet slutade började Folkhälsan sköta försäljningen av majblomman tillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund. Samarbetet upphörde 1995 och sedan dess har Folkhälsan ensam ansvarat för majblomsförsäljningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning