Magnifik uppenbarelse

Det återfunna huset. Målning av Hanna Westerberg, 2015–2016. Bild: Okänd

Hanna Westerberg har gått över från svart kol till färg.

Hanna Westerberg

Våga vilja. Konstsalongen, Bulevarden 3. Till 20.4.2016.

För vissa utställningar passar Konstsalongens tre rum i fil extra bra. Hanna Westerbergs Våga vilja är en sådan. Bakom den första skiljeväggen uppenbarar sig den största målningen som en magnifik vision.

Westerberg har målat en övergiven villa i Kronberget så att den främre väggen lämnats obearbetad. Det korresponderar väl med det ödsliga. Här finns obesvarade frågor, och en antydan till ingång i huset. Dessutom händer något med perspektivet. Det omålade flyr undan, tar ett steg tillbaka.

Det återfunna huset badar i ett gyllene ljus med kalla skuggor. Jag sugs in, här vill jag stanna.

I jämförelse har de andra målningarna en lätthet, en orolig flyktighet som gör att de glider förbi. Eller jag glider förbi, målningarna blir utgångar.

Westerberg har tidigare arbetat främst i svart kol. Titeln Våga vilja handlar om användandet av färg. Ja, våga! Men gärna så att en aning av kolteckningarnas tyngd finns kvar.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning