Magnifik skärgårdsskildring med smak av sommar

Den nya Nagu-nalleboken är en mångbottnad och välberättad historia, väl lämpad för högläsning, skriver HBL:s recensent.

BARNLITTERATUR

Henrika Andersson & Christel Rönns

Nagu-nalle på djupa vatten

Schildts & Söderströms 2016

Med sin tredje bok om den levande leksaksnallen och hans anhang av gosedjur, Nagu-nalle på djupa vatten, briljerar Henrika Andersson och Christel Rönns. I en tvättäkta högläsningsbok med ett språk som böljar precis rätt och har en välavvägd precision i replikskiftena lockar de till läsäventyr. I början är Nagu-nalle än en gång bortglömd, inlåst i kallskåpet, inkilad mellan en glöggflaska och syltburkar, som han är. Men då kollektivet med leoparden Lala, ormen Olle och hamstern Frille i spetsen hotas av familjens katt Morris börjar saker hända. Djuren rymmer och börjar en strapatsrik resa mot sommarstället i Nagu. Intrigen har stänk av Solveig von Schoultz klassiska Nalleresan, och är spännande upplagd med rafflande cliffhangers.

Christel Rönns fyndiga illustrationer understryker sinnesstämningar och samspel ombord på båten Snarken med den barska kaptenskan Pi och den mjukare passageraren Elli. På kartan kan läsaren följa djurens färd från Helsingfors till Nagu och i slutet finns en skiss över segelbåtens alla delar. Andersson och Rönns anknyter genom sina koordinater bergfast till den finlandssvenska barnlitteraturens slitstarka repertoar, inte minst genom skärgårdsskildringen. Rönns svartvita illustrationer går i dialog med Tove Janssons illustrationer i Muminsviten. De är synnerligen väl placerade på uppslagen och bidrar till berättardynamiken på ett utsökt sätt. Situationskomik är Rönns bravur, så även här.

De maritima stämningarna bidrar med äventyrlighet, kampen mot havets makter, utsattheten i en trång segelbåt och det slutna rummets drama gör berättelsen till ett förtätat kammarspel. Vänskapen och den kollektiva andan bland djuren och den mysiga kärnfamiljen de lämnar bakom sig bildar en varm och omfamnande ram för berättelsen, som rymmer både vemod, saknad och äventyrlighet.

Att båten djuren får lift med styrs av en kvinnoduo ger boken extra krydda. Relationen dem emellan har sina sidor, de kanske är väninnor, kanske mer. Den nya Nagu-nalleboken är en mångbottnad och välberättad historia där varje mening är så väl utmejslad att den är en njutning att läsa. Det är både en härlig bok för bladvändande sträckläsning och en fyllig högläsningsbok med smak av sommar.

Mia Österlund

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03