Magiskt mål av Kakko och ny blåvit seger – Lejonen öser på i VM

Toni Rajala och Sakari Manninen jublar efter ett av Finlands mål. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finland fortsätter att håva in poäng i VM. Lejonen slog Danmark – och än en gång bjöd Kaapo Kakko på ett mästerverk.

Trollkonster av Kaapo Kakko, en gedigen laginsats, tre poäng till Lejonen.

Har ni hört den förut?

Det blåvita framgångsreceptet ser ut exakt så i ishockey-VM i Slovakien. Senaste beviset på det var torsdagens möte med Danmark.

För ett år sedan slog Danmark till och tog sin största ishockeyseger genom tiderna. Då skrällde danskarna mot ett stjärnfyllt Finland i hemma-VM.

I årets VM-gruppspel gick Lejonen inte i samma fälla. Finland gjorde sitt i sin fjärde gruppspelsmatch i Kosice och vann med 3–1.

Vinsten lyfter upp Finland till tio poäng och en andraplats i gruppen. Med tre matcher kvar att spela har Lejonen fortfarande chansen att på egen hand ta hem gruppen.

Mästerverk av Kakko

Matchen mot Danmark innebar en förändring i utgångsläget för Finland. Mot framför allt Kanada och USA var Lejonen klar utmanare.

På torsdagen hanterade det finländska laget också favoritrollen bra. Den danske målvakten Sebastian Dahm sattes i arbete från början, men han höll tätt.

Efter en mållös första period öppnade Danmark målskyttet i början av den andra i powerplay. Pucken studsade danskarnas väg flera gånger och till slut tryckte Morten Madsen in ledningsmålet.

I några byten såg Lejonen omskakade ut efter fullträffen, men då klev Kaapo Kakko fram. Artonåringens 1–1-mål var något alldeles extra.

Kakko fick pucken i mittzon, satte högsta fart på ena kanten, snurrade upp en back, lurade bort Dahm och lirkade in pucken vid den främre stolpen.

–  Jag märkte att danskarna var lite trötta i den sekvensen. När målvakten gick ut mot mig öppnade sig det där läget, säger Kakko till C More.

Målet var ett litet mästerverk och fick hockeyfolket att än en gång söka efter ord som räcker till för att beskriva Kakkos talang. Målet var hans sjätte i turneringen.

Pesonen dödade spänningen

Kakkos mål gav Finland råg i ryggen. Flera gånger bosatte sig Lejonen i anfallszon och till slut gav det utdelning.

Klockan stannade på 34.19 när Sakari Manninen skickade in 2–1. Manninens första mål i VM kom efter ett riktigt långt tryck mot den danska kassen.

I den tredje perioden såg det ut att bli nervdaller på grund av Finlands trubbiga avslut. Med knappt nio minuter kvar kom ändå sista spiken i kistan.

Kakko sköt och Harri Pesonen fick klubbspetsen på pucken. Den minimala styrningen såg till att Dahm släppte in tredje målet för kvällen.

Pesonens mål rundade av kvällen i Kosice. Nu tar Finland med sig 3–1-segern till fredagens match mot VM-nykomlingen Storbritannien.

10 maj: Finland–Kanada 3–1.

11 maj: Slovakien–Finland 2–4.

13 maj: USA–Finland 3–2 e. förl.

16 maj: Finland–Danmark 3–1.

17 maj: Finland–Storbritannien (21.15).

19 maj: Frankrike–Finland (21.15).

21 maj: Finland–Tyskland (13.15).

Finland–Danmark 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)

21.49 0–1 Morten Madsen (Nicklas Jensen, Markus Lauridsen) PP

25.49 1–1 Kaapo Kakko (Mikko Lehtonen)

34.19 2–1 Sakari Manninen (Toni Rajala, Mikko Lehtonen)

51.07 3–1 Harri Pesonen (Kaapo Kakko)

Räddningar: Kevin Lankinen 25/26, Sebastian Dahm 34/37.

Utvisningar: Finland 5x2 min, Danmark 3x2 min.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning