Maggie tillreder libanesisk lunch på Luckan

Maggie Lindholm strör persilja över en bricka med falafel inför kvällens bjudning. – De ska serveras tillsammans med tomatsalladen tabbouleh, också den kryddad med citron och persilja, de är hörnstenar i det libanesiska köket, säger Lindholm. Kaféets ursprungligen egyptiske kock Imad Makar tillreder en sallad enligt Lindholms recept. Bild: Niklas Tallqvist

Sedan en månad tillbaka har Luckan i Helsingfors tillgång till ett eget kafé. Företagaren Maggie Lindholm, känd från libanesiska Farouge, har öppnat en filial till Café Rouge i Amos gamla konstmuseum.

En doft av persilja och citron svävar i luften på Café Rouge den här måndagseftermiddagen. Företagaren Maggie Lindholm och hennes kock Imad Makar förbereder falafel, tabbouleh och hummus, klassiska libanesiska maträtter, för ett cateringuppdrag inför kvällen. De sista lunchgästerna sitter kvar, men annars har rusningen lagt sig och Lindholm hinner slå sig ner en stund för att prata om nya Café Rouge, som är en filial till det ursprungliga kaféet i familjeföretaget.

– Jag har drivit kaféet med samma namn på Urho Kekkonens gata i sju år och var intresserad av att utvidga verksamheten. När Luckan hörde av sig och frågade om jag ville starta kafé här blev jag överlycklig – Luckan står för alla goda saker som jag tror på. Jag är privilegierad som får vara en del av den goda gemenskapen som finns på Luckan, säger den sprudlande glada och hjärtliga företagaren.

Maggie Lindholm känner att hon har gjort sitt inom fine dining, hon var en gång delägare i den libanesiska restaurangen Farouge, som hennes syster med man fortfarande driver i Helsingfors. Nu vill hon satsa helhjärtat på husmanskost från hela världen, tillredd med kärlek, lokala ingredienser och en stor nypa libanesiska smaker.

– När man blir äldre vill man att livet, maten och människorna runtomkring en ska vara okomplicerade och positiva. Sådan är stämningen här på Luckan och jag gör mitt bästa för att maten ska vara likadan.

Förstår svenska flytande

Maggie Lindholm är trots sitt finlandssvenska efternamn född i Libanon och som hemspråk talar hon arabiska med fransk accent. Till Finland flyttade hon 1988 och en tid var hon gift med en finlandssvensk man, därav efternamnet.

– Jag har en helt finlandssvensk dotter, hon blir student i vår. Jag förstår svenska flytande, men jag pratar bara enstaka meningar. Svenska är egentligen ganska lätt, språket har över tusen ord gemensamt med franskan som jag pratar flytande. Min målsättning är att jag ska börja prata mera svenska här på Luckan, säger Maggie Lindholm på finska.

Maggie Lindholm har tid att småprata med varje gäst och stamkunder hälsas välkomna med kindpussar eller kramar. Bild: Niklas Tallqvist

Hon driver de bägge Rouge-kaféerna tillsammans med sin man Tony Bitar så att de turvis jobbar på vardera adressen.

– Det är bäst så, vi behöver inte vara tillsammans hela dagarna. Jag rekommenderar inte att makar jobbar ihop hela tiden, det är så skönt att komma ifrån varandra ibland, säger Lindholm ärligt och glatt.

Under samtalets gång stiger ägarinnan ofta upp och hälsar nya kunder välkommen med kramar, kindpussar och hjärtliga hälsningsfraser. De medfödda sederna från Mellanöstern delar hon frikostigt med sig av på oss något stela finländare.

Stans mustigaste grytor

På kaféet serverar Lindholm luncher tillredda efter sina egna recept och ett urval kaféprodukter.

– Många kunder berömmer min lasagne och jag vet att många unga män kommer hit för att äta mina grytor, som jag alltid tillreder av färska råvaror, de kan innehålla kött eller grönsaker. En manlig matbloggare utsåg mina grytor till de mustigaste i hela Norden. I mitt kök förekommer inte frysprodukter. Jag är också noga med att ta allt tillvara, vi slänger inte bort mat här.

När Maggie Lindholm reser runt i världen föredrar hon att äta det som landets fattiga äter, de maträtter som blir till när man kokar soppa på en spik, eller det hon på italienska kallar cucina povera.

– Det är ingen konst att laga god mat av dyra råvaror, det är de som kan trolla fram delikata portioner av billiga råvaror som är riktigt duktiga kockar. I Finland skulle jag säga att rotfrukter och svampar hör till den här kategorin av råvaror – av dem kan man tillreda de underbaraste måltider!

Café Rouge på Luckan finns på Georgsgatan 27 i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning