Maggie O'Farrell var nära döden – sjutton gånger

– Jag har alltid varit väldigt 'gift' med fiktionen. Jag ville aldrig vara den där personen som avslöjade en massa information om mig själv. Mycket av sakerna i boken har jag ägnat hela livet åt att dölja från andra människor, säger Maggie O'Farrell om "Ett hjärtslag från döden". Bild: TT/Henrik Montgomery

Maggie O'Farrell hade bestämt sig för att aldrig skriva självbiografiskt. I sin senaste bok går hon ändå i klinch med sitt eget liv – och de sjutton gånger hon har varit nära döden.

Maggie O'Farrell vet inte bestämt vad det var som fick henne att ändra sig. Kanske var det för att hon plötsligt hittade rätt struktur för sitt berättande och bara skrev om sig själv, utan att hänga ut nära och kära. Kanske var det samtalen med hennes svårt allergiska dotter som fick henne att ändra inställning.

För att göra världen begriplig för sitt barn började hon för ett par år sedan lista de tillfällen när hon själv hade varit nära att dö.

– Det visade sig vara sjutton gånger. Folk reagerar ofta som att det är så mycket, men jag tror att det är universellt, när man börjar tänka efter så har nog alla varit med om flera sådana ögonblick, säger hon.

Född: 1972.

Bor: I Edinburgh, Skottland.

Familj: Maken William Sutcliffe, tre barn.

Bakgrund: Föddes i Coleraine i Nordirland och växte upp i Wales och Skottland. Har jobbat som journalist bland annat i Hong Kong och på The Independent on Sunday. Debuterade som författare med boken "After you'd gone" 2000.

Bieffekt av barndomens sjukdom: Har dåligt balanssinne, särskilt i mörker, och ramlar ofta.

Aktuell med: Den svenska översättningen av den självbiografiska romanen "Ett hjärtslag från döden". Har precis blivit klar med det första utkastet till en ny historisk roman. "Det är en sådan lättnad att kunna återvända till fiktionen och hitta på saker igen", säger hon.

Det stämmer förmodligen – men den irländska författaren har troligen vandrat i dödsskuggans dal oftare än de flesta av oss. Som åttaåring hamnade hon på sjukhus efter att ha drabbats av hjärninflammation. Diagnosen var dyster, läkarna trodde inte att hon någonsin skulle kunna gå igen och Maggie O'Farrell tillbringade närmare två år sängliggande.

– Ska man vara ärlig så hör många av de saker jag skriver om i boken ihop med den sjukdom jag hade som barn, konstaterar hon.

I samband med researchen inför boken Ett hjärtslag från döden fick hon äntligen tillgång till sina medicinska journaler och insåg för första gången exakt vilken diagnos hon hade haft.

Skada i lillhjärnan

– Det hade ju varit bra att veta tidigare, men familjer funkar på ovanliga sätt, säger hon med en skämtsam suck och berättar att hon efter beskedet pratat med en läkare som berättat att det finns en vanlig bieffekt av den skada i lillhjärnan hon har efter hjärninflammationen.

– Den hämmar dig från att uppleva rädsla.

Kanske är det för att Maggie O'Farrell går så nära sig själv som Ett hjärtslag från döden är en så drabbande bok. Läsaren följer med i den icke-kronologiska berättelsen, där kapitlen delats upp efter olika kroppsdelar, med lika delar fasa och ömhet inför författarjaget. I "Hals" står hon vid en sjö i Chile, med en machete pressad mot sin hals. I "Mage" är hon mycket nära att dö i barnsäng. I "Hela kroppen" befinner hon sig i ett flygplan, i fritt fall över Stilla havet.

Ett potentiellt offer

Men allra starkast är det första kapitlet i boken, även det inordnat under rubriken "Hals". Där möter den 18-åriga Maggie en vandrare med en kikare runt halsen när hon tar en ensam promenad på skotska landsbygden. Hon får genast en obehaglig känsla i kroppen – gick hon inte förbi honom tidigare, längre ned i dalgången? Snart visar det sig att mannen har följt efter henne och sett ut henne som ett potentiellt offer.

– Många kvinnor har velat prata med mig om det kapitlet, ofta för att de har egna liknande erfarenheter. Det här är något som kvinnor är tvungna att förhålla sig till redan från 13–14 års ålder. Man utvecklar något slags tentakler och lär sig att identifiera och ta sig ur hotfulla situationer redan i förväg, säger hon.

Ett hjärtslag från döden är boken Maggie O'Farrell aldrig trodde att hon skulle skriva. Samtidigt är hon glad över att hon till slut gjorde det.

– Det är alltid intressant att tänka på de där ögonblicken. De förändrar oss, varje gång vi ställs öga mot öga med vår dödlighet kommer vi tillbaka som andra människor, klokare och sorgsnare. Vi tänker klarare på hur mycket vi har att förlora och hur mycket vi vill stanna kvar i våra liv.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning