Magdalena Andersson vald till statsminister – igen

Magdalena Andersson är nöjd med att ha klarat den andra statsomröstningen på en vecka. – Jag är engagerad och beredd att börja jobba. Bild: Richard Nordgren

– Det är ett skönt ljud när glastak krossas, sa Miljöpartiets Karolina Skog när hon talade inför statsministeromröstningen i Sveriges riksdag.Efter förra onsdagens omröstning var Magdalena Andersson tvungen att avgå efter att Miljöpartiet lämnade regeringen i protest. Nu ser det ändå ut som om Sverige kommer att få sin första kvinnliga statsminister, som kommer att leda en socialdemokratisk minoritetsregering.

När Magdalena Andersson ställde sig inför pressen konstaterade hon bland annat att hon kommer att sakna Miljöpartiet i regeringen. Samtidigt sa hon att hon och det socialdemokratiska partiet har ett långt förflutet av att kunna samarbeta med olika partier.

Det är något Andersson kommer vara tvungen att göra, eftersom hon kommer att behöva leda landet med så kallad hoppande majoritet. Det betyder att hon måste få hjälp av olika partier i riksdagen för att försöka få majoritet i de ärenden som regeringen lägger fram.

Andersson ville inte avslöja vad hennes regeringsförklaring kommer att innehålla. Det sker på tisdagen.

Enligt Andersson finns det tre prioriterade mål: bättre kontroll över välfärden, att underlätta för dem som jobbar och de som är pensionerade.

– Man måste kunna göra sitt jobb. Det gäller också dem som har varit med om att bygga upp vårt land. De måste ha trygga socialförsäkringar och pensioner, säger Andersson.

Hon vill också öka takten i klimatomställningen.

– Både för att minska Sveriges utsläpp men inte minst för att skapa jobb för framtiden i hela landet, säger Andersson.

Konkret mot gängen

Den tredje prioriteringen är att "vända på varenda sten och bryta segregationen och tränga tillbaka det grova våld som plågar vårt land". Ett direkt svar till den borgerliga oppositionen som kräver hårdare tag mot gängbrottsligheten.

I den frågan lägger den blivande statsministern fram konkreta åtgärder.

– På den sista frågan har vi vänt på en sten och ska nu sätta den i rullning. Det handlar om att göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till elektronisk information.

Hon konstaterat att det regelverk som finns fortfarande bygger på att information finns på papper.

– Så ser dock verkligheten inte alls ut. Många bevis säkras elektroniskt, menar Andersson.

Därför ska ett nytt tvångsmedel införas som ska kallas genomsökning på distans. I praktiken betyder det att det man ska täppa till ett kryphål som gör det möjligt att undanhålla information genom att den lagras i en molntjänst.

Polisen ska också få möjlighet att öppna mobiltelefoner med fingeravtryck och ansiktsigenkänning. I dag har polisen inte möjlighet att göra det trots att den misstänkte kan vara häktad och telefonen eller surfplattan är beslagtagen.

Dessutom konstaterar Andersson att förbudet mot att beslagta meddelande som skickas mellan kriminella och deras närstående slopas.

Odramatisk omröstning

Den omtumlande "superonsdagen" förra veckan fick inte en fortsättning på måndagen. Den andra omröstningen var en tämligen odramatisk tillställning där skiljelinjerna gick precis som väntat med den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon gav Andersson så många mandat som krävdes för att vara nära att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. På måndagen avstod dessutom Liberalernas Nina Lundström från att rösta vilket gjorde att oppositionen var chanslös.

Alla var inte lika välvilligt inställda till den nya kvinnliga statsministern som Miljöpartiets Karolina Skog . Oppositionen sparade inte på krutet när det gällde att nedvärdera den sittande regeringen och den kommande som består av bara socialdemokraterna.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson anser att den socialdemokratiska enpartiregeringen som kommer att se dagens ljus på tisdagen är den svagaste på 40 år. Bild: Richard Nordgren

Moderaternas ledare Ulf Kristersson sade att Magdalena Andersson kommer att leda en nio månaders övergångsregering. Kristersson menar också att den nuvarande regeringen är den svagaste regeringen på 40 år. Enligt Kristersson kommer den att vara lika svag som regeringen Ullesten. Ola Ullsten ledde en folkpartistisk regering under ett knappt år 1978-1979.

På sin presskonferens efter omröstningen i riksdagen svarade Magdalena Andersson indirekt på Kristerssons kritik.

– Jag ser inte det här som tio månader utan som en början på tio år, säger hon och ler brett.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att regeringen bygger på ett mandat och ett avtal med "den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh".

SD:s ordförande Jimmie Åkesson hävdar att socialdemokraternas avtal med den politiska vilden Amineh Kakabaveh är ett stöd till terroristorganisationen PKK. Bild: Richard Nordgren

– Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD. Som har kopplingar till PKK som är en terrororganisation erkänd över hela världen, menade Åkesson.

Nytt politiskt landskap

Senast Sverige hade en enpartiregering var under Göran Persson under åren 1996-2006. Att Magdalena Andersson kommer att leda en minoritetsregering utan Miljöpartiet kommer att vara svårt men behöver inte nödvändigtvis vara en dålig sak säger professorn i statskunskap vid Stockholms universitet Jan Troell.

– Det är så att enpartiregeringen överlever längre än vad koalitionsregeringar gör.

Troell säger också att enpartiregeringar inte har svårare att förverkliga sina vallöften än vad koalitionsregeringar har.

Det som gör situationen svår är det politiska landskap som har utkristalliserats under den senaste tiden, konstaterar Troell.

– Det återstår att se hur komplicerad den här situationen kommer att bli, konstaterar Troell.

Ännu är inte Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister sedan statsministerposten infördes år 1876. Då innehades den av den partilöse Louis de Geer den äldre. Louise de Geer den yngre var för övrigt statsminister 1920-1921.

Först ska hon läsa upp sin regeringsförklaring och presentera statsråden i sin regering. Formellt sker regeringsskiftet vid en konselj. Det är ett regeringssammanträde där statschefen, kungen, är ordförande. Då redogör talmannen Andreas Norlén för sitt förslag och riksdagens beslut. Statschefen konstaterar sedan att regeringsskiftet har ägt rum. Efter det är Magdalena Andersson Sveriges 34:e statsminister.

Född: 1967

Familj: Make och två barn i 20-års åldern.

Utbildning: Civilekonom. Hon studerade vid Handelshögskolan i Stockholm och har även studerat vid Harvard University i USA och österrikiska Institute for advanced studies i Wien.

Partibakgrund: Gick med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund 1983.

Internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989.

Ekonomiskpolitisk talesperson 2012.

Finansminister 2014.

Ordförande för Socialdemokraterna 2021.

Statsminister 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning