Maduro: Redo för samtal med Guaidó

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild. Bild: Matias Delacroix/TT-AP

Venezuelas president Nicolás Maduro säger i ett tv-sänt tal att han är redo för samtal med oppositionsledaren Juan Guaidó, efter norsk medling.

– Närhelst de vill, var de vill och hur de än vill, är jag redo att träffa all opposition för att se vad som kommer ut ur det, säger Nicolás Maduro.

Oppositionsledaren Freddy Guevara säger att detta "är en process som redan har påbörjats". Han säger också att det kommer att bli en rad möten med målet att lindra krissituationen i landet till följd av en sjuårig lågkonjunktur och fyra år av hyperinflation.

Fem miljoner har flytt

Grundläggande offentliga funktioner är i sönderfall och venezuelaner fortsätter att fly landet. Över fem miljoner invånare har redan lämnat.

Oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig själv till president 2019. Enligt honom var omvalet av Maduro till presidentposten 2018 inte legitimt på grund av valfusk. Guaidó har av en rad länder erkänts som interimspresident, däribland USA.

Maduro å sin sida har stöttats av militären och allierade som Ryssland, Kina och Kuba, och har lyckats behålla makten trots både USA-sanktioner och oppositionens försök att avsätta honom.

– Nu vill Guaidó sitta ner för samtal med mig. Det är möjligt att "imperiet" gav honom den ordern, säger Maduro som menar att oppositionsledaren är i USA:s händer.

Valbojkott

Senare i år genomförs guvernörsval i Venezuela och det är ännu inte klart om oppositionen kommer att delta. I december 2020 bojkottade de flesta ur oppositionen parlamentsvalet med motiveringen att röstvillkoren inte var rättvisa.

I tisdags föreslog Guaidó ett gradvis och villkorligt lättande av USA:s sanktioner som en del av en strategi för att få regeringen att nå en överenskommelse med en oppositionskoalition.

Tidigare samtal mellan parterna medlades av Norge under sommaren 2019. Den gången misslyckades samtalen då regeringssidan drog sig ur i protest mot skärpta USA-sanktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning