Maduro kastar ut EU-ambassadör

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild. Bild: Matias Delacroix/TT-AP

President Nicolás Maduro kräver att chefen för Europeiska unionens delegation i Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, lämnar landet inom 72 timmar.

Beskedet är en hämnd mot att EU under måndagen utfärdade sanktioner mot elva personer inom det venezuelanska styret.

– Vi kommer att lösa det här inom 72 timmar. Hon kommer att få ett flygplan hon kan åka hem med, men vi kommer att ordna upp det här med Europeiska unionen, säger Maduro.

Venezuelas luftrum är för tillfället stängt för kommersiella flygbolag på grund av pandemin.

Maduro anser att EU genom de nya sanktionerna försöker att hota Venezuela. Han anklagar unionen för att böja sig för USA:s president Donald Trump och kopiera hans politik gentemot Venezuela.

Svar från EU

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller inte med.

"Vi fördömer och avvisar utvisningen av vår ambassadör i Caracas. Vi kommer att vidta sedvanliga nödvändiga svarsåtgärder", skriver Borrell på Twitter.

"Endast en förhandlingslösning mellan venezuelanerna själva kan få landet ut ur sin djupa kris", anser Borrell.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

Parlamentsstrid

Bland de personer som står med på EU:s nya sanktionslista finns parlamentarikern Luis Parra, som stödjer Maduro i den oppositionsstyrda nationalförsamlingen.

Parlamentet leds av Maduros främste motståndare Juan Guaidó, som EU-parlamentet och flera EU-länder har erkänt som Venezuelas egentlige president.

I januari utnämnde dock Parra sig själv till nationalförsamlingens ordförande, medan säkerhetsstyrkor hindrade Guaidó från att ta sig in i byggnaden för ett omval som han förväntades vinna med god marginal.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning