Madsen bjöd in flera kvinnor under sommaren före Kim Walls död

Peter Madsen när han kommer i land och grips av polisen i augusti.Bild: Lehtikuva/Bax Lindhardt

Elva personer vittnar under tisdagen i rättegången mot Peter Madsen, den danske ubåtsbyggaren som misstänks för mordet på Kim Wall den 10 augusti förra året. Två kvinnor berättar att Madsen bjudit in dem, var för sig, på ubåtsresor ensamma med honom.

Peter Madsen har även i dag sin mörka kavaj över t-shirten i rätten i Köpenhamn. Bland de många journalisterna i rättssalen sitter Kim Walls föräldrar, precis som under den första rättegångsdagen.

Det första vittnet för dagen är en kvinna som har volontärarbetat i ubåten. Hon har bland annat hjälpt till med att rengöra den.

Precis som andra personer med kännedom om ubåten får hon frågor om den gröna vattenslang som åklagaren påstår att Madsen tagit med sig för att städa upp efter styckningen. Madsen har sagt att slangen funnits där sedan tidigare.

Vittnet bekräftar den bild som andra personer har gett angående vattenslangen; hon har inte heller sett den i ubåten. Hon berättar också att hon inte har sett rördelar i ubåten, av typen som hittats fastspända på kvarlevor.

Ungefär två veckor innan Kim Wall följde med på ubåten blev vittnet inbjuden på en tur. Kvinnan minns det som den 26 juli. Hon förklarar att hon tidigare hade gett uttryck för att vilja följa med, men att det aldrig blev av.

Bjöd in till tur med ubåten

En andra kvinna vittnar. Hon berättar att hon och en väninna promenerade på Refshaleøen i Köpenhamn i maj 2017. De började prata med Peter Madsen, som befann sig vid ubåten. Madsen berättade bland annat att han byggt ubåten själv.

– Han förklarade att vi kan följa med på en tur en dag, om vi hade lust, säger vittnet.

Madsen fick vittnets telefonnummer och han lade till kvinnorna på Facebook. Vittnet kommer ihåg det som den 26 juli när Madsen ringde till henne. Hon svarade aldrig, hon tyckte att det hela var lite märkligt.

Ett sms från Madsen kom den 8 augusti. Madsen undrade om hon ville följa med eftersom en tur blivit inställd. Meddelandet blir uppläst av åklagaren.

– Jag tyckte att det var lite konstigt att han skrev "du". Det var jag ju jag och min väninna som tillsammans talat med honom.

Kvinnan tackade för erbjudandet, men svarade att "vi" inte kunde.

Vill stärka bevistema

Tidigare rättegångsdagar har domaren och de två lekmannadomarna lyssnat på personer som deltagit i sök- och räddningsinsatsen i samband med ubåtens försvinnande, och Kim Walls pojkvän har gett en kärleksfull beskrivning av sin älskade och om den sista kvällen före ubåtsfärden. En rättsläkare har redogjort för fasansfulla detaljer vid obduktionen.

Flera personer som ska ha haft god kännedom om ubåten UC3 Nautilus och rymdlaboratoriet, där Peter Madsen arbetade, har liksom dagens första vittne fått frågor om huruvida vissa föremål normalt sett finns på ubåten eller i verkstaden. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen lägger stor kraft vid detta för att stärka sitt bevistema – att mordet var planerat.

Även en äldre man, som arbetat på ubåten under många år, hördes av rätten i dag. Förutom tekniska frågor om undertryck berättade han att han minns ett samtal med Madsen, där den numera mordmisstänkte uttryckt att han drömde om att begå "det ultimata brottet" som ska ha involverat polis på land, till sjöss och i luften.

Sexuella preferenser

Tidigare älskarinnor till Peter Madsen har också frågats ut. Här försöker åklagaren visa Madsens sexuella preferenser, och att det finns ett sexuellt motiv i målet. Men flera kvinnor som haft relationer med Madsen beskriver honom också som en empatisk person.

En kvinna har beskrivit honom som en man utan självförtroende. Hon säger att hon sökte något mer gränsöverskridande, men att Madsen inte varit det. Han var sympatisk, förklarade hon. Två av kvinnorna får frågor om de haft strypsex med Madsen, här med en koppling till den möjliga dödsorsaken om kvävning som åklagaren lagt fram i sitt åtal.

– Jag har placerat hans hand på min hals. Men jag har uppfattat att han inte har den aggressionen i sig, sade den ena kvinnan.

En annan kvinna har berättat att de båda experimenterat kring det, att det inte var våldsamt och att hon själv hade lust.

"Positiv bild"

Så här kommenterade advokat Betina Hald Engmark flera av kvinnornas vittnesmål när nyhetsbyrån TT mötte henne efter förhandlingen:

– De beskriver min klient som en ganska empatisk och kärleksfull person, som inte på något sätt är dominerande eller våldsam till sin natur. Tvärtom, det är en positiv bild de ger av min klient.

Fakta

Rättegången mot Peter Madsen

Svenska Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00