Madsen attackerades i cellen – skadade ögat

Danska polisens kriminaltekniker undersöker Peter Madsens ubåt Nautilus i samband med utredningen av mordet på Kim Wall. Bild: TT/Johan Nilsson

En 18-årig man har dömts till tre månaders fängelse för att ha misshandlat den livstidsdömde Peter Madsen i fängelset.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen, som är dömd för styckmordet på den svenska journalisten Kim Wall, attackerades av en medfånge på anstalten Storstrøm på Falster i Danmark den 8 augusti. Han överöstes med knytnävsslag och fick sina glasögon inslagna, rapporterar danska BT.

– Jag blev slagen i ansiktet med sådan kraft att glasögonen krossades, och fragment av glaset skar upp fyra snitt omkring mitt högra öga, sade mördaren när han vittnade mot 18-åringen i rätten, enligt tidningen.

Överfallet inträffade i Madsens cell under en diskussion med två andra fångar. Gärningsmannen nekar till brott och hävdar att han försvarat sig när Madsen mitt i samtalet tog stryptag. Något rätten avfärdat.

Peter Madsen behandlas fortfarande hos ögonläkaren och det är oklart om han kommer att få bestående synskador.

Efter misshandeln förflyttades Madsen till en annan anstalt. Hans livstidsstraff fastställdes av den högre instansen, landsretten, i september.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning