Mad Men

”Söder om Bulevarden hittar du inte många som är trogna”, säger han som själv levt ett dubbelliv sen han gifte sig.

Vi dukar med udda glas, grillar ännu en biff på en alldeles för dyr grill och ligger på mögliga filtar och försöker få lite kontakt igen. För vissa av oss tinar vinterisen medan det för andra blir extra påtagligt att något är fel. Det är likgiltigt eller spänt och mycket bag in box -vin på kvällarna. Man frågar så mycket man vågar om stress och jobbet och till slut också om det kanske finns någon annan… men man får inget svar.

Jag tänker sabba den goda stämningen på Targan och skriva om det som ingen skriver på Instagram om. Jag tänker skriva lite om de finlandssvenska otrohetsaffärerna i socialklass 1.

Fortfarande finns arbetsplatsromanserna och snedsteget på fyllan. Fortfarande finns svackan i parrelationen som gör att man söker sig mot annat, för att sedan skilja sig eller gå tillbaka. Det är den vanliga situationen, men jag möter ett helt annat otrohetsmönster hos de ekonomiskt och socialt privilegierade killarna. Det är en otrohet som ofta sker i en sluten grupp och därför inte heller ifrågasätts. Det sexuella behovet är för dem en rättighet som absolut inte har med familj och relationer att göra.

"Söder om Bulevarden hittar du inte många som är trogna", säger han som själv levt ett dubbelliv sen han gifte sig. "Ingen i mitt innebandylag har bara en", berättar klienten som är en bit över 40. "Jag är inte otrogen. Jag har bara brudar när jag är utomlands, och det räknas inte", försvarar sig killen som unnar sig "golf" med pojkarna några gånger om året.

Alltför ofta får jag höra berättelser om strippor, prostituerade och tinderträffar av män som inte kan motstå impulsen att bli kickad, tänd och beundrad av någon som inte vet hur slarvig man är med tvätten. Det här är män som kan sin börskurs men som inte ägnat särskilt mycket tid till självreflektion och självkritik. De har aldrig funderat på vilka föråldrade Mad Men -värderingar som finns bakom en manskultur där betalda och obetalda flickor hör till de välbeställdas verklighetsflykt.

En ohejdbar drift som tyvärr äventyrar barnens trygghet och livspartnerns glädje. Men man är också otrogen för att man vet att man inte blir lämnad. I socialklass 1 avstår nämligen männen ogärna från sin Range Rover medan kvinnorna i sin tur håller hårt i familj och fasad och avbokar hellre självrespekten än kräftskivan.

Förstås finns det kvinnor som funkar på samma sätt som männen, men de som beställer tid till mig är hustrurna som först hanterat likgiltigheten i parrelationen med att uppdatera underkläderna och anklaga sig själva för att ha prioriterat barnen. De yogar sig ännu tajtare och kräver allt mindre, i hopp om att bli valda på nytt.

Men när de till slut vågar gå igenom mejlen, telefonen och kvittona i fickan och hittar det som magkänslan hela tiden sagt ringer de efter hjälp. Och i terapisoffan sitter en som gråter av bottenlös besvikelse och en emotionell neanderthalare som aldrig funderat på vad som möjliggör och upprätthåller detta kontinuerliga svek. Det handlar ju i grunden sällan om sex utan mera om status och att få återerövra förlorade sidor hos sig själv, som passion och egen attraktion.

"Älskling, det här har absolut inget med kärlek att göra", förklarar han och försöker lägga sin hand på hennes arm. "Nej, det här är absolut inte kärlek", svarar hon tyst tillbaka.

Maria Sundblom Lindberg psykoterapeut, präst och publicist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning