Mad Max bryr sig inte om kritiken

Red Bulls Max Verstappen kan utmana Mercedes om VM-titeln på allvar. Bild: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP / CLIVE ROSE

Max Verstappen kan bli en ny stjärna i formel 1. Åtminstone är det inget fel på självförtroendet.

Nederländarens karriär i gocart var imponerande. Efter ett år hos Toro Rosso skrev han på för Red Bull och han har visat sig vara värd förtroendet: han var bara 18 år då han vann Spaniens GP 2016 i sin debut för Red Bull.

Sedan dess har framgångarna fortsatt och Verstappen har satt skräck i sina konkurrenter med sin aggressiva körstil. Publiken gillar honom, för Verstappen gör fler omkörningar än kanske någon annan – och framför allt spektakulära. Han gjorde sig snabbt förtjänt av smeknamnet Mad Max, tokiga Max.

- Att andra har kritiserat mig intresserar mig inte det minsta. Alla får tycka vad de vill. Jag anser inte att jag tar för stora risker utan har alltid allt under kontroll. Min stil är något som de andra får vänja sig vid av en enkel anledning. Jag varken kan eller vill inte ändra mig och gör det inte för någon, säger Verstappen.

– Man måste ibland vara knallhård och en skitstövel. Michael Schumacher var inte alltid en ängel i loppen.

Främsta utmanaren

Ett bra exempel på Verstappens självförtroende var Brasiliens GP för två år sedan. Loppet avbröts på grund av regn. När det startades igen var banan mycket blöt och 16 varv återstod. Verstappen var 16:e och trea i mål trea – efter att hur enkelt som helst dragit förbi Mercedesduon Lewis Hamilton och Nico Rosberg.

- Jag är lika bra som Lewis Hamilton och Sebastian Vettel om vi kör samma bil. Och jag vill bli världsmästare så ofta som möjligt, säger han.

Hamilton är en av de få som kört om Hamilton när den fyrfaldige världsmästaren inte haft problem. Han gjorde det bland annat i Malaysia och vann loppet före den brittiska F1-stjärnan, som var drygt 12 sekunder efter i mål.

I dag har alla ändrat sin uppfattning och anser att Verstappen är en briljant förare och en blivande världsmästare. Alla –inklusive Hamilton – har honom på sin lista som en av brittens svåraste motståndare i år.

Intern konkurrens

Vad gör honom så speciell? Kanske för att pappa Jos Verstappen själv var racerförare och körde 107 GP – och att mamma Sophie Verstappen var gocart-mästarinna.

- Pappa var mycket sträng när jag började köra gocart. Idag är jag glad för det för det gjorde mig till den förare som jag nu är, säger Verstappen.

Hans stallkamrat Daniel Ricciardo är dock ett exempel på att snälla killar också kan vinna. Ricciardo slutade femma och Verstappen sexa i VM-tabellen förra säsongen.

I Ungern körde Verstappen på Ricciardo, som blev rasande. De trivs dock ihop, fast de har en stenhård konkurrens – och den kan bli tuffare om Red Bull börjar vinna lopp oftare än förut – förra året tog duon tillsammans tre segrar.

-Även om Max har mognat kommer jag i alla fall att slå honom om allt går som det ska. Om hans motor är en tiondel snabbare än min kommer jag att köra två tiondelar snabbare än honom, säger Ricciardo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning