Macrons popularitet lägre än någonsin

Bild: Lehtikuva/AFP/Philippe Wojazer

President Emmanuel Macrons popularitet fortsätter att dala, visar en opinionsundersökning i Frankrike. Mindre än en tredjedel av de svarande, 29 procent, är nöjda med Macrons insats – den lägsta siffran sedan han tillträdde posten.

Jämfört med augustimätningen från opinionsinstitutet Ifop har Macrons popularitet sjunkit med 5 procentenheter, ett kvitto på en rad inrikes- och utrikespolitiska bakslag på sistone.

Siffrorna bekräftar bilden från andra mätningar som visar att presidentens popularitet rasade i samband med skandalen kring hans livvakt i juli. Det var då en video som visar hur livvakten ses gå till attack mot en demonstrant under 1 maj publicerades.

Det är vanligt att franska presidenter dalar i popularitet efter att ha tillträtt posten.

Men motgångar och snedsteg har kanske kommit särskilt tätt för Macron. Han har bland annat vid upprepade tillfällen kritiserats för sina bryska kommentarer, senast när han i veckan uppmanade en arbetslös trädgårdsmästare att söka jobb i andra branscher, underförstått att denne inte ansträngt sig nog.

Presidentens största utmaning är dock ekonomin, där hans reformer hittills inte levererat någon märkbar minskning av arbetslösheten.

Opinionsundersökningen gjordes den 14–22 september, och 1 964 personer deltog.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning