Macrons livvakt grillades av senatorer

Emmanuel Macrons tidigare livvakt Alexandre Benalla vid utfrågningen Bild: Lehtikuva/AFP/Bertrand Guay

Den så kallade Benallaskandalen tog en ny vändning när Alexandre Benalla, president Emmanuel Macrons tidigare livvakt, ställdes inför tuffa frågor från ett särskilt utskott i den franska senaten.

Alexandre Benalla fastnade på film då han iklädd polishjälm och polisbindel misshandlade en ung demonstrant i Paris den 1 maj i år. Skandalen växte sedan det framkommit att Macron känt till incidenten utan att anmäla Benalla till polisen.

Den förre livvakten fick dock inga frågor om misshandeln, utan snarare om hans yrkesroll och hur han så snabbt kunde stiga i graderna inom Macrons inenrsta cirkel. Benalla förnekade att han någonsin varit livvakt åt Macron, trots att han setts vid presidentens sida vid flera offentliga framträdanden.

– Mitt jobb var att organisera säkerheten i största allmänhet, sade han till senaten.

27-åringen erkände att han burit en pistol i tjänsten, men hävdade att han fått tillståndet att bära vapen för sin egen säkerhets skull, inte för att han hade rollen som livvakt.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning