Macron sparkar våldsam medarbetare som slog och stampade på en demonstrant

Frankrikes president Emmanuel Macron avskedar en medarbetare som hamnat i blåsväder på grund av ett filmklipp där mannen ses misshandla en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris.

Videon har publicerats av tidningen Le Monde och visar hur Alexandre Benalla, bärande polisvisir, först slår och sen stampar på en ung man. Benalla hade fått tillstånd att bevittna polisinsatsen under första maj, uppger Macrons presidentkansli.

Åklagare meddelar att man inlett en utredning av Benalla, som misstänks för att ha brukat våld och falskeligen utgett sig för att vara polis. Att låtsas vara polis kan ge fängelse i upp till ett år, samt dryga böter.

Benalla var chef för säkerhetsarbetet under Macrons presidentvalskampanj i fjol, och anställdes därefter för samma ändamål i presidentstaben.

Benalla har nu gripits och ska förhöras, enligt franska åklagare.

Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) flankerad av livvakten och säkerhetsansvarige Alexandre Benalla (till vänster) under presidentvalskampanjen 2017. Arkivbild. Bild: TT/AP/Eric Feferberg

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03