Macron om Nato: En hjärndöd allians

Frankrikes president Emmanuel Macron är rädd för att försvarsalliansen Nato spelat ut sin roll. Bild: Ludovic Marin/TT-AP

Frankrikes president Emmanuel Macron tycker att Nato har blivit en "hjärndöd" allians och klagar på USA. Tyska kollegan Angela Merkel tycker att Macron är för svepande i sin kritik.

Emmanuel Macron är hård i sin diagnos över tillståndet för försvarsalliansen Nato. I en intervju med brittiska tidskriften the Economist varnar Macron andra länder i Europa för att de inte längre kan lita på stormakten USA.

– Vad vi för närvarande upplever är Natos hjärndöd, säger han i intervjun.

Macron får även frågan om han tror att Natos artikel 5 – en kollektiv insats om en medlemsnation angrips militärt – fortfarande skulle fungera.

– Jag vet inte, säger han och utvecklar sitt resonemang: han anser att USA "vänder ryggen mot oss", och säger att det är svårt att avgöra vad Nato är i ljuset av USA:s åtaganden.

Som exempel nämner den franske presidenten USA:s beslut att dra tillbaka sina militära styrkor från de av kurder kontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut kom som en överraskning för London, Berlin och Paris.

Men Macrons hårda kritik får mothugg av tyska förbundskanslern Angela Merkel, som kommenterar tidskriftsintervjun med att den är lite väl hård.

– Jag tror inte att svepande omdömen är nödvändiga, inte heller när vi har problem och behöver sluta oss samman, säger Merkel enligt AFP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning