Macron – nyckelfigur för EU:s framtid

Bild: Lehtikuva/Francois Guillot

Efter ett år som president har bilden av Emmanuel Macron blivit allt mer splittrad på hemmaplan.Men i EU – framför allt bland anhängarna – har han fortsatt en ren frälsarstatus.Hur Macron tänker agera inför EU-valet om ett år kan få stor betydelse för unionens framtid.

För exakt ett år sedan vandrade den nyvalde franske presidenten in till sin segerfest vid Louvren med EU-hymnen – ur Beethovens nionde symfoni – skrålande ur högtalarna.

Redan då rann glädjetårarna ur de varmaste EU-anhängarnas ögon.

Och det gör de nästan än.

– Han var supertrevlig! säger svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) efter att ha träffat Macron i samband med hans framträdande i EU-parlamentet i Strasbourg i april.

– Det var ett fantastiskt fint tal i plenum. Och jag slogs av med vilken dignitet och respekt han bemöter oliktänkande. Vi har mycket att lära av honom, säger Wikström.

Gillas av Farage

Till och med motståndarna ger Macron en eloge för hans villighet – och förmåga – att diskutera.

"Han är troligen EU:s sista chans", hälsade en oväntat imponerad Nigel Farage från brittiska EU-motståndarna Ukip, efter framträdandet i Strasbourg.

Tar över från Merkel?

Vem Macron allierar sig med i EU-valet kan få stora konsekvenser för EU-politiken framöver. Opinionsmätningarna just nu siar att kristdemokratiskt konservativa EPP fortsatt blir största parti i nästa års val, även om man liksom socialdemokratiska S&D väntas gå kraftigt tillbaka.

Det öppnar för en rejält förändrad styrkebalans i den nuvarande lösa koalition mellan EPP, S&D och Alde som just nu backar upp EU-kommissionens politik.

Mycket hänger på om Macron lyckas få fart på den franska ekonomin, som han har utlovat. I så fall har han goda chanser att definitivt ta över rollen som EU:s dominerande politiker från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Fakta: EU-valet 2019

I EU-valet den 23–26 maj 2019 ska samtliga 701 ledamöter i EU-parlamentet väljas för en mandatperiod om fem år. Från vart och ett av de 27 medlemsländerna – Storbritannien ska enligt planerna inte längre vara EU-medlem när valet hålls – väljs mellan 6 och 96 ledamöter, beroende på folkmängd. Sverige har just nu 20 mandat, men kommer att få 21 i nästa års val.

För EU:s politik har inte EU-valet alls samma avgörande betydelse som exempelvis riksdagsvalet har över styret av Sverige. Samtidigt krävs ändå stöd från en majoritet i EU-parlamentet för att godkänna allehanda lagstiftning och budget och EU-kommissionens ledning och sammansättning.

De ledamöter som väljs in i EU-parlamentet sluter sig oftast samman i partigrupper. För att bilda en grupp krävs minst 25 ledamöter som ska komma från minst sju olika länder. Samarbete mellan olika partigrupper ligger därefter till grund för vilka majoriteter som kan skapas.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03