Macron: Nokia följer inte avtalet med Frankrike

Macron och Sipilä träffades i Paris i dag. Bild: AFP / Lehtikuva / Patrick Kovarik

Frankrikes president Emmanuel Macron är missnöjd med Nokias beslut att säga upp hundratals anställda i Frankrike.

Under sin presskonferens med statsminister Juha Sipilä (C) sade Macron att Nokia inte följer det avtal som bolaget ingick med den franska regeringen då Frankrike godkände försäljningen av nätverksbolaget Alcatel-Lucent till Nokia. Det som Nokia nyligen meddelade om motsvarar inte det som bolaget lovade den franska regeringen.

– Jag uttryckte min oro om det till statsministern och konstaterade att vi inte ger efter, sade Macron.

Han var Frankrikes ekonomiminister under förhandlingarna.

Macron sade att det är allvarligt att Nokia inte respekterar sina åtaganden.

Sipilä sade att han inte kan ta ställning till frågan eftersom Nokia är ett privat bolag.

– Staten är inte ägare i bolaget och jag äger inte själv heller längre aktier i bolaget i fråga. Jag känner bolaget som en pålitlig partner och tror att frågan löser sig, sade Sipilä.

Nokia meddelade nyligen att kring 600 jobb kommer att försvinna från Frankrike. Enligt Macron har Nokia senare tagit tillbaka sitt uttalande. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning