Macron insisterar: Nato är hjärndött

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffar Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Bild: Michel Euler/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron står fast vid sitt uttalande: Nato är hjärndött. Splittringen tycks bestå inför nästa veckas toppmöte – där Turkiet högljutt protesterar mot Frankrikes stöd till kurderna.

Macrons utspel i en intervju med tidskriften The Economist väckte kraftfulla reaktioner bland landets allierade.

– Jag står helt och hållet fast vid att jag lyfte dessa skiljaktigheter, för jag anser att det var oansvarigt av oss att fortsätta prata om ekonomiska och tekniska frågor givet de saker som för närvarande står på spel, säger Macron vid en presskonferens, efter att ha träffat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för överläggningar inför nästa veckas toppmöte i Storbritannien.

– Det var nödvändigt med en väckarklocka, säger Macron.

Jens Stoltenberg säger att de två haft bra samtal och berömmer särskilt Frankrikes militära insatser i Sahelregionen i Afrika. Samtidigt understryker han vikten av att alliansen håller ihop.

Turkiet: Stödjer terrorister

Emmanuel Macron står dock fast även vid sina omdömen om Natokollegan Turkiet. Han har riktat frän kritik mot den militära offensiv som Turkiet genomförde mot det kurdkontrollerade området i nordöstra Syrien, som möjliggjordes av att en annan allierad, USA, drog sig tillbaka därifrån. Macron säger att Turkiet inte kan förvänta sig något stöd från sina allierade när det bedriver en sådan offensiv.

Turkiet anklagar den franske presidenten för att ge sitt stöd till terrorister. Landet pekar på Frankrikes stöd till de kurdiska YPG-styrkorna – som stred mot terrorgruppen IS med USA:s stöd, men som Turkiet likställer med den terrorstämplade gerillan PKK.

– Han (Macron) är redan en sponsor till terrororganisationen och tar regelbundet emot dem i Élysée-palatset. Om han säger att det är hans allierade är terrororganisationen. . . så finns det inte så mycket mer att säga, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Vill ha hjälp i Sahel

Vid Natomötet i Watford kommer Emmanuel Macron kräva mer understöd i kampen mot jihadistiska grupperingar i Sahelregionen.

Han lyfter in detta i diskussionen om hur mycket enskilda medlemsstater ska bidra till Nato-kostnaderna. USA:s president Donald Trump har framför allt kritiserat sina allierade för att låta USA dra ett för stort lass och påtalat att flera länder inte uppnår det avtalade målet om att försvarsutgifterna ska motsvara två procent av bruttonationalprodukten.

– Om vissa vill se exempel på vad de kallar "fördelade kostnader" så kan de komma på den ceremoni som Frankrike anordnar på måndag, säger Emmanuel Macron, som syftar på ett högtidlighållande av 13 franska soldater som dog i en helikopterkrasch i Mali tidigare i veckan.

– Där kommer de att se kostnaden.

Natomedlemmarna har enats om en ny fördelningsnyckel för kostnaderna, säger källor inom alliansen till nyhetsbyrån AFP. Denna uppges bland annat innebära att USA får betala något mindre, medan Tyskland får betala något mer.

Militäralliansen Nato – förkortning för Nordatlantiska fördragsorganisationen – bildades i Washington den 4 april 1949 av tolv länder, däribland Danmark, Norge och Island. Därefter har alliansen vuxit till 29 medlemmar, med en 30:e på gång då Nordmakedoniens inträde väntas bli helt klart under nästa år.

Årets 70-årsjubileum firas med ett toppmöte i London. Det inleds med en galamiddag hos drottning Elizabeth II i Buckingham Palace den 3 december, följt av en mer normal mötesdag på lyxhotellet The Grove i Watford.

Deltar i mötet gör ländernas stats- och regeringschefer, exempelvis USA:s Donald Trump, Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel.

Natos medlemmar: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning